Leszokni a dohányzásról! - 2. rész

Tehát, ott hagytam abba, hogy már azért az elhízáson felül fizikai tünetei is voltak a dohányzásnak. Például lefekvéskor állandóan úgy éreztem, hogy szúr a bordám között vagy reggelente állandósult egy enyhe köhögés. És persze, ahogy már írtam, a kondim sem volt az igazi. Szóval változtatni kellett. De tényleg makacs vagyok. Egyáltalán nem hatott rám a párom kérése, anyukám folyamatos kérdőre vonása, és cseszegetése, mások megvető véleménye a cigizésről. Semmi. Egyes egyedül magamat kellett meggyőznöm, hogy akarom. És azt hiszem, hogy ez volt a legnehezebb.
Ahogy már mondtam, szerettem dohányozni. Annyira, hogy még soha életemben nem akartam leszokni. Én nem azok táborába tartozom, akik 2-3 hetente újra és újra megpróbálkoznak ezzel. Én abban hittem, hogy ha egyszer tényleg, komolyan akarni fogom, akkor menni fog. És igazam lett. Egyik pillanatról a másikra letettem a cigit. De ehhez kellett Allan Carr könyve a Rövid úton leszokni a dohányzásról! A könyvet ide kattintva olvashatjátok el.

Igen, azt hiszem, hogy ez volt a csodafegyverem. Bár nem indult zökkenőmentesen a kapcsolatunk, tudniillik egy barátnőmtől kaptam meg ajándékba a könyvet hónapokkal ezelőtt. Azért, hogy leszokjak a dohányzásról. Én meg elkezdtem olvasni, és pár oldal után abbahagytam. Hogy miért? Mert nem voltam rá felkészülve, hogy én ennek nekiálljak. És félgőzzel tényleg semmit nem szeretek csinálni. Így hónapokig porosodott a polcon, míg a párom, Zs. a kezébe vette és elkezdte olvasni. Róla tudni kell, hogy igazi kocadohányosnak számított hozzám képest, mivel csak napi 2-5 szálat szívott el, és már számosszor letette, vagy le akarta tenni a cigit. Szóval biztos voltam benne, hogy nála hatásos lesz a könyv, és leszokik. Így nem is nagyon folytam ebbe bele, hagytam, hadd csinálja a saját ütemében. Körülbelül 1,5 hónapig olvasta a könyvet. Most hallom magamban a nemdohányzók hitetlenkedését. Mit lehet ezen másfél hónapig olvasni. Hát, igen. Ez a könyv legnagyobb csapdája. Hogy a végén kell leszokni. Amikor befejezted a könyvet, le kell tenni a cigi, ha készen állsz rá. Vagyis szépen lassan adagolhatod a leszokás fázisait, mint Zs. vagy csinálhatod úgy, mint én. 

Egy hétfő délutáni nap kezembe került a könyv, és nekiálltam. Nem tudom, hogy miért akkor és miért úgy, de valami elindult. Nekiálltam és csak olvastam, és olvastam. És arra lettem figyelmes, hogy besötétedett és elfogyott a cigim. Itt még mindig a dac munkálkodott bennem és az a gondolat, hogy ez a könyv hülyeség és senki nem tud könnyen leszokni a dohányzásról. Mert valljuk be, ez volt a legnagyobb motivációm. Kíváncsi voltam, hogy vajon velem, a napi egy doboz cigit elszívó, otthon dolgozó lányzóból miként varázsol a könyv végére nemdohányzót. Igen, lázadni akartam. De hál' istennek nem sikerült. Magával ragadott a könyv, hittem neki, igazat adtam és követtem az utasításait. Annyira, hogy még volt hátra 30 oldal a könyvből és elfogyott a cigim. És jött egy olyan feladat, amihez kellett cigi, és a könyvben kifejezetten lelkemre volt kötve, hogy csak a végén tegyem le. Ezért 2 szál miatt lementem a boltba.  Tényleg hihetetlen volt. És a könyv végére nem dohányoztam. Hogy milyen volt maga a leszokás fázisa?

A következő alkalommal leírom!

Dorka

https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése