Leszokni a dohányzásról - 3. rész

Allen Carr: Rövid úton leszokni a dohányzásról! 

"Ha dohányos vagy, csak annyit kell tenned, hogy tovább olvasol. Ha nem vagy dohányos, és egy barátodnak vagy rokonodnak vásárolsz, csak annyit kell tenned, hogy ráveszed őket, olvassák el a könyvet. Ha nem tudod meggyőzni őket, olvasd el te a könyvet, és az utolsó fejezetben tanácsokat kapsz arra, hogyan add át nekik az üzenetet – és arra is, hogyan akadályozd meg, hogy a gyerekeid rászokjanak a dohányzásra." 

Idézet a borítóról. Ugye, hogy hatásos? Főleg úgy, hogy a hátoldalán azt írja le, hogy:

"Végre itt a módszer, amire minden dohányos várt!
- Azonnali (szerk: És tényleg. Semmi kevesebb cigi, csökkentsd a mennyiséget stb. Hanem egyszerűen fogod és leteszed.)
- Erős dohányosoknál is hatásos
- Nem okoz súlyos elvonási tüneteket
- Nem kell hozzá akaraterő (szerk: Azért nem árt hozzá az elhatározás, hogy leszoksz, de a könyvet elhatározás nélkül is simán el lehet olvasni. Nekem is ment.)
- Nincs sokkterápia (szerk: Ennek nagyon örültem, mert nem hiszek a hülye, sokkolós dumákban. Ha ettől le lehetne fogyni, már senki nem dohányozna köszönhetően, a cigis dobozokon található szövegeknek és képeknek.)
-  Nem kellenek hozzá segédeszközök vagy trükkök. 
- Még csak súlygyarapodást sem okoz. (szerk: Azért erre oda kell figyelni, de ha betartod a dolgokat és tényleg komolyan gondolod, akkor menni fog hízás nélkül.)
- Végleges (Nem csak remélem, hanem tudom is, hogy az volt. Nem kívánom, nem hiányzik és minden kerek.)"

Kép: Adidas reklám és minden benne van. Forrás!

Mint már írtam, nem hittem benne, de Allen Carr valami fantasztikusan elkapta, hogy is magyarázza meg az agyamnak, hogy nincs szüksége a cigire. Mint minden hosszú idő óta dohányos, nagyon féltem az elvonási tünetektől. Hogy ehhez az egészhez nagyon-nagyon gyenge leszek egyedül. Hogy nem fog nekem ez menni. Láttam, ahogy a környezetemben egyre több ember elbukott ebben a küzdelemben. De sikerült, vagyis volt valami ebben a könyvben, ami eleve elrendelte a sikert.

Hogy mik voltak a legnagyobb félelmeim és hogyan múltak el?

Hiányozni fog az egész életemben!
Hogy mindig egy leszokott dohányos leszek, akinek minden pillanatban, minden sétáláskor, kávézó teraszán hiányozni fog a "másik fele" és nem fog tudni koncentrálni. De Allen Carr elmagyarázta a könyvben, hogy a cigi nem a támaszom, a másik részem, hanem egy nagyon káros szokás. Tudom, hogy ez minden nemdohányzó számára furán hangzik, de mi, dohányosok bizony úgy gondoljuk, hogy a cigi egy kiváltság. Vagyis ti vagytok azok, akik kimaradnak valami jó élményből. Ehelyett az új megvilágítás, amibe Allen Carr tette a helyzetet az az, hogy mi, dohányosok vagyunk azok, akik lemondunk az élet igazi élvezetéről azért, hogy a szenvedélyünknek hódoljunk. Ez először furcsán hangzott, de tényleg igaza van. A mostani életem ugyanúgy kerek, mint előtte volt, csak már sokkal több mindent tudok elviselni és megcsinálni. Magabiztosabb lettem és tényleg hidegen hagynak a cigiző emberek. 

Le kell mondanom a kávéról és az alkoholról!
Nem vagyok valami nagy alkoholfogyasztó, mert viszonylag ritkán iszom, de egy finom édes borról, koktélról vagy nyáron valami frissítő italról nehezen mondok le. Az igazság az, hogy nem szeretem a korlátokat. Vagyis azt szeretem, ha minden pillanatban van lehetőségem 1500%-osan kiélvezni az életet. Így nagyon aggódtam, hogy valamivel kevesebb lesz az életem élvezeti értéke, mint azelőtt. Főleg, ha a kávéfogyasztást nézem. Mert, igen, ebben függő vagyok. Nem mennyiségi függő, hanem minőségi. Imádok a kávéval kísérletezni, és új dolgokat kipróbálni. Szóval erről semmi szín alatt nem szerettem volna lemondani. Így maradt a para, hogy mi lesz. És képzeljétek! Nem lett semmi. Tényleg. Iszok kávét, nagyon ritkán alkoholt és nem történik semmi. Szeretem... :)

Bizony, így telt minden reggelem. Inspiráció, kávé és cigi.... :)  Forrás: Smoking Women Blog

Fájni fog a leszokás!
Na azt hiszem, hogy ettől féltem a legjobban. Igaz, hogy elég magas a fájdalomküszöböm, ha kell, de itt igazán a kell szócskán van a hangsúly. Csak úgy magától nem szeretek szenvedni. Az érzésért. Szívesen kihagyok bármilyen olyan dolgot, ami nekem fájdalmat okoz. Vagyis okozhat, csak ne magamnak csináljam. Azaz lazán eljárok gyantáztatni, de magamnak egy csíkot nem bírok lehúzni. Csak, ha muszáj. Szóval ezek után igazán nem tudtam elképzelni, hogy milyen lesz az állandó hiánnyal és leszokási tünettel megküzdeni. Nem mondom, hogy ez könnyű volt, de messze nem volt annyira nehéz, mint vártam. Furcsa volt, de maximálisan kibírható. Nem akarlak becsapni, mert ehhez tényleg kell némi akaraterő, de hidd el, te is azt fogod gondolni a könyv elolvasása után, hogy menni fog és megszabadulsz a függéstől.

Mert bizony a cigi egy hatalmas függés és nekem a könyv egyik mondata nagyon megragadt a fejemben. Ez arról szólt, hogy "Ugye nem akarok egy kis darab tárgynak a rabszolgája lenni, és örök életemre arra kárhoztatni magam, hogy ettől függjek". Nem akartam és sikerült.

Következő részben leírom a saját trükkjeimet és tapasztalataimat, hogy mire figyelj oda és miket használj.

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita


Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése