Járjatok múzeumba, mint mi!

Dream into reality project 11. nap, célpont: Cyprus Wine Museum Erimi!

Mai újdonságként miért pont a múzeumlátogatást választottuk? Mert szerintünk múzeumba járni izgalmas, és sokat lehet belőle tanulni. Tudom, hogy sokan tartják a múzeumokat unalmasnak és kötelezőnek, de szerintem a kulcs abban van, hogy olyanokat kell választania az embereknek, ami tényleg érdekli őket. Nem feltétlenül kell nagy és híres típusoknak lennie, tényleg ugyanannyira jók lehetnek a tematikus, kis múzeumok is. Ott is sok érdekességet lehet tanulni a dolgokról. Mi is ezért választottuk az Erimi faluban található Wine Museumot. Nem igazán vagyunk borrajongók Zs-vel, de mindketten szenvedélyesen szeretünk mindent, ami a vendéglátás témaköréhez tartozik. Mivel mindketten dolgoztunk ezen a területen, ezért kiemelt kíváncsisággal kutatunk minden olyan helyet és érdekességet, amivel erről még többet lehet megtudni. Így a környékbeli nevezetességek keresése közben pár nappal ezelőtt találkoztam ezzel a hellyel. Nem igazán volt bemarketingelve, mert eddig még sosem hallottam róla, pedig igazán nincs messze Limassoltól. Ezért ma gondoltunk egyet és elkirándultunk arra.

Erimi village kb. 20 perc autóútra van a várostól, és szerencsére gyönyörű helyeken lehet odáig eljutni. Persze lehetett volna autópályán is menni odáig, de mi jobban szeretünk a kirándulások közben kacskaringózni, bámészkodni és azokon a helyeken megállni, amik érdekesek lehetnek számunkra. Erimi 2 km-re van Kolossi várától, amit szintén érdemes megnézni, ha valaki Limassolban vagy esetleg Cipruson jár. De erről már nem tudok mesélni a blogon, mert mi már többször is jártunk arra, így nehéz lenne újdonságnak beállítani. Szerintem az útikönyvekben méltánytalanul nincsen feltüntetve Erimi, pedig egy nagyon cuki és barátságos kis falu, amit mindenkinek ajánlok megnézésre. Nagyon szép a főutcája és állítólag szuper tavernái vannak, amire ma sajnos nem volt időnk, hogy kipróbáljuk. De ami késik, nem múlik! Megyünk mi még Erimibe. 

Ne de visszatérve a múzeumra nem kell valami óriásira gondolni, ez ilyen kis barátságos és pici. De ugye, ha jobban belegondolunk, mi mindent lehet a szőlőtermesztéssel kapcsolatban egy zárt házban bemutatni? Hát, nem sok mindent. De azért a hely maga gyönyörű, úgy néz ki, mintha egy régi típusú családi házat újítottak volna fel 2004-ben, és abban rendezték volna be a múzeumot. Állítólag családi vállalkozásként döntöttek az épület megnyitása mellett, amiért én nagyon hálás vagyok, mert jól éreztük magunkat. 

A belépő a ciprusi emlékművekhez és múzeumokhoz hasonlóan szerintem nagyon olcsó. Jó, lehet, hogy más ezt az összeget is drágának tartja, de szerintem az otthoni árakhoz képest jóval értékarányosabb az itteni. Tehát a belépő: 4 euró mindenkinek. Van 5 eurós belépő is, de abban már egy szolid borkóstoló is benne van a pincében. Mivel mi nem igazán vagyunk borkedvelőek, ezért mi csak a 4 eurós belépőre tartottunk igényt. Ezért a pénzért kaptunk egy gyors angol tájékoztatást a múzeum és a ciprusi bortermelés történetéről, sok-sok régi emléket, dokumentumot angol és görög nyelven, plusz egy tájékoztató film megnézését, amiben a bortermeléssel kapcsolat alkotásokat és képeket mutatták be a kora bronzkortól napjainkig. Amúgy nagyon érdekes volt látni, hogy Ciprus igazi úttörőnek számított a bortermelésben, mert már időszámításunk előtti 3500-ból származó olyan flaskákat találtak az Erimi ásatásokon, amik olyan savat tartalmaztak, ami a bortermelésben jelenik meg egyedül. Így nagyon hamar kiderült, hogy ezen a területen igazi borkészítés folyt már a korai időkben.  Ugye, milyen elképesztő? Ugyanazt itták az emberek már az ókorban ugyanazon a helyen, mint mi. Ilyenkor azért nagyon sajnálom, hogy nem vagyunk még képesek az időutazásra. Igazán megnéztem volna őket, hogyan is csinálták ezt. Igaz, hogy már Paphoson az Dionysos templomban láttam festett mozaikokat, amik az akkori szőlőtermesztést és bortermelést bemutatták, de az nem az igazi. De az időutazás meg álom, szóval ez van, ezt kell szeretni. :) 


Tehát a múzeumot mindenképpen ajánlom megnézésre azoknak, akik szeretik a bort. Próbáljátok ki a borivást helyettünk is a pincében, és meséljétek el, hogy Ti hogyan éreztétek magatokat Erimiben. Keressétek Mariat, aki szuper bemutató előadást tartott nekünk a történelmi előzményekről és a bor, zivania és commanderia készítés rejtelmeiről. És plusz pontot érdemel azért, mert szuper jó ízlése van, a csizmáját máris küldheti nekem, ha megunta + egyből tudta, hogy a commanderia ízének magyar megfelelője a finom, édes tokaji. Mondom én, hogy ez a hely kihagyhatatlan. :)

Ti szeretitek a bort?

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése