Kötelező: Keleti Kényelem - Marigold Hotel film!Dream into reality project 15. nap, cél: megnézni a Keleti Kényelem – Marigold Hotel című filmet!

Kérlek, ne hagyjátok ki! Komolyan. Nagyon jó! Nekem benne lesz innentől a TOP 10 életigenlő, életszerető filmek között! Mert olyan volt, mint egy kis spa élmény. Feltöltött, megmosolyogtatott, meghatott, szóval mindent egyben, amire  egy filmben szükség van. És a mondanivalója közhelyektől mentes, váratlan fordulatokkal teli, annyira nem szokványosan szerethető. 

De nézzük is a történetet: Van 7 teljesen más karakterű, már nyugdíjkorba lépett  ember, akik különböző okok miatt úgy döntenek, hogy a Marigold Hotelben Indiában, a csodálatos luxusotthonban töltik az öregkorukat. Ami már az elején kiszámítható, hogy a luxusotthon helyett egy romosabb, düledező helyet kapnak, melyet egy nagyon aranyos, de szemtelenül fiatal indiai srác vezet (Dev Patel megmutatta, hogy képes a nagy öregek nyomába lépni). És innentől jönnek a kalamajkák, az elején mindenki haza szeretne menni, mert elborzad a rá váró tanulási és életvezetési folyamattól, de a film előre haladtával egyre jobban érződik, hogy főhőseinket magába szippantja ez a különleges, nyüzsgő, szagos, életszerető világ, ami Indiában várja őket. 

Itt máris jöjjön egy nagyon tanulságos idézet:
"- Hogy bírja ezt az országot? Mit lát benne, amit én nem?
- A fényt, a színeket, a mosolyokat és azt, hogy az emberek az életet kiváltságnak tekintik, nem jognak. Ebből sokat tanulok."

És aztán jön minden, ami egy jó mozihoz kell: szerelem több, eléggé szokatlan szálon, kötődés Indiához, elmélkedés az életről, munkavállalási és pénzügyi nehézségek, magány. De valahogy nem a megszokott közhelyes módon. Hanem úgy, hogy a legproblémásabb szitukban is azt érzed, hogy igen, ez velem is megtörténhet, de nem baj, mert lehet, hogy most rossz, de megoldom és majd jó lesz. Egy igazi életigenlés, életszeretet az egész film. Nem is tudom, hogy miket emeljek ki belőle, mint kedvenc idézet vagy történés, de azt előre le kell szögeznem, hogy a színészgárda fantasztikus, elkápráztatható és a filmben szereplő karakterek (egy kivétellel) nagyon szerethetőek. Nekem személyesen Judi Dench és Maggie Smith a kedvencem. Ha jobban belegondolok, akkor igazából itt Maggie az igazi favorit nálam, mert zseniálisan alakítja az életében megfáradt, a kezdetek kezdetén még a zárkózottsága miatt eléggé rasszista öreg hölgyet, aki a csípőműtétje miatt utazott Indiába. Az ő életének apró tanulságait és jellemfejlődését a film nagyon jól ábrázolja. De megint elkalandoztam az idézetektől. Ebből is látszik, hogy mennyire tetszett nekem ez a film!

Ami kihagyhatatlan és a fő mondanivalója a filmnek: 

„Végül minden rendben lesz… Ha még nincs rendben minden, akkor az még nem a vég.” vagyis eredeti nyelven: "Everything will be allright at the end... so if it is not allright, it's not the end."

Maximális egyetértek ezzel is: Az a valódi kudarc, ha valamit nem próbálunk meg. A siker mértékegysége az, hogyan birkózunk meg a kudarccal. Soha nem adhatjuk fel.”

És megfogalmaztak benne egy mondatot, ami jól példázza, hogy a mai világban mi a baj a házasságokkal: „"Mi értelme a házasságnak, ha semmit nem osztunk meg?" – Telitalálat!

Nézzétek meg és meséljétek el a véleményeteket, nagyon kíváncsi vagyok! Ja és azt kihagytam, hogy a zenéje is nagyon-nagyon szuper! Íme egy kis ízelítő:Vagy Ti már láttátok a filmet? 

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita
 

Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése