Spórolásra fel, avagy írjunk menütervet!

Dream into reality project 6. nap, cél: menütervvel kaját spórolni!

„A háborúhoz három dolog szükséges: pénz, pénz és pénz.” mondta ezt Montecuccoli és én maximálisan egyetértek ezzel. Nem csak a háborúhoz, de mindenhez pénzre van szükségünk az életben. Ne értsétek félre, nem vagyok pénzközpontú, egyszerűen csak be kell vallani, hogy akkor érezzük igazán jól magunkat, ha tömve van a zsebünk. És ez most nincs így nálunk. 

Kezdjük is az elején! Tavaly nagyon sikeres évet zártunk Zs-vel, mert sok kisebb és nagyobb célunkat mind anyagilag, mind érzelmileg sikerült megvalósítanunk, de ennek azért következményei vannak. Terheket vállaltunk magunkra, amiket fizetni kell, vásároltunk egy autót, amit fent kell tartani, szóval nagyon sokat fejlődtünk, de teljesen új körülmények közé kerültünk idénre. Tavaly év végén a célok elérése, a nagy spórolás után egy kisebb örömünnepet tartottunk, amikor nem szórtuk ugyan két kézzel a pénzt, de magunkhoz képest sokkal meggondolatlanabbak voltunk. Na nem mintha ezt bánnám. Úgy gondolom, hogy így volt jó, hogy a hosszú várakozás, pénzzel sakkozás után megérdemeltük ezt a kis szünetet. De most ideje ezen változtatni. Szóval újra átgondolttá szeretnénk tenni a pénzügyi dolgainkat azért, hogy újra stabillá tegyük magunkat anyagilag. 

A terv első lépése az volt, hogy az összes kötelezőt kifizettük. Vagyis az éves díjakat a kocsira, lakásra, számlákat is, sőt még be is vásároltunk, hogy tiszta lappal indulhassunk ebbe a háborúba. Ennek következménye az, hogy most nem igazán van tömve a zsebünk. Amit azért nem sajnálok, mert ezeken a fizetnivalókon már nem kell görcsölni, és elég hosszú időre le vannak tudva. De most hatványozottabban oda kell figyelnünk ebben a hónapban a kiadásainkra, mert februárban egy szuper konferencia miatt haza is kell utaznom dolgozni Magyarországra, aminek a repülőjegy költségei sajnos nem olcsók. Így azt is megvásárolva maradt az, hogy ebben a hónapban nagyon-nagyon odafigyelünk minden egyes centre, és igyekszünk a legokosabban megtervezni a dolgokat. 

Mert szerintem a spórolásnak egyetlen kulcsa van, a tervezés. És ezért is kezdtem el azzal a spórolást, hogy megterveztem 20-ig, hogy miket fogunk enni itthon. Mivel mi nem vagyunk az a tipikus család, akik minden nap kétfogásos kaját esznek itthon, így nem volt túl nehéz dolgom. Egy főétkezést kell naponta megterveznem, mert Zs. kap a munkahelyén is kaját, a többit meg a hideg kajával meg tudjuk oldani. Nálunk mindig csak a főzés problémás, mert Zs. annyit eszik, mint hat másik. És persze nem látszik rajta. Szóval undi! :)

De visszatérve a menühöz, megpróbáltam változatossá, mégis olcsón megúszhatóvá tenni a tervet, aminek lényege, hogy tényleg csak abból gazdálkodik, ami itthon van, ezért nem kell már semmit sem venni a napi hidegen és zöldségen (paradicsom, uborka, mert az fogyóeszköz) kívül. Így nem ad hoc jelleggel megyünk be a szupermarketbe vagy a kisboltba, és emeljük le a méregdrága dolgokat, amiket éppen a szemünk megkíván. 

Szóval ezek a tervek:

Rántott csirkeszárny + rizs/joghurtos uborkasaláta
Tojásleves
Paradicsomos tészta sok-sok sajttal
Túrós-baconös puliszka
Gombaleves tésztával
Krumpli héjában hagymával + sajtos, joghurtos szósz
Sütőben sült fasírt + steakburi
Túrógombóc
 Hagymaleves
Gombaleves
Tejberizs
Zacskóban sült karaj + rizs

Hát, ezek a tervek. A napok eloszlása még nem biztos, mert ugye Zs. úri gyomrával nem lehet tervezni, de ehhez fogjuk magunkat tartani a következő 12 napban, ezzel is igyekezve minél több pénzt spórolni. A Dream into reality projectben még több szó fog esni a spórolásról és anyagi tervezésről, de nem árulom el, legyen meglepetés, hogy még milyen újdonságokra készül a DZS család idén. 

Én is akarok ilyet, mint a képen van, forrás ide kattintva! 

Addig is legyetek jók és meséljetek arról, hogy Ti hogyan szoktatok menütervet készíteni!

Puszi: Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése