Egészséges fagyi tej és tojás nélkül, és Diétás Epres-túrós picit átalakítva

Szóval az úgy volt, hogy a Marks and Spencer élelmiszerosztályán jártunk Zs-vel. Sajnos még Magyarországon nem találkoztam nagy Marks and Spencer bolttal, ahol vannak ételek is, de ha találtok ilyet, akkor semmiképpen ne hagyjátok ki, mert csuda finom kaják vannak benne. Különlegesek és egyszerűek is kaphatóak is náluk, és nekem még sosem sikerült üres kézzel távoznom onnan. Bármennyire is akartam. Így esett, hogy a múltkori alkalommal egy mogyoróvaj is belopózott a kosarunkba. Amiről - nem szégyen ezt bevallani - én meg voltam győződve, hogy édes. És akkor itthon jött a kóstolás, és a döbbenet, hogy ez abszolút nem olyan ízű, mint amire számítottunk. Mert ennek pont olyan íze volt, mint a mogyorónak. Se nem édes, se nem sós. És akkor jött a tanácstalanság, vajon mire lehet ezt felhasználni. És hogy-hogy nem, szembe jött a héten velünk egy iszonyúan finom fagyirecept Two Peas and their pod blogján, amit muszáj volt kipróbálnunk. És mivel Zs. nagyon hősiesen veszi a sulijával kapcsolatos kihívást, ezért ma FB oldalamon szembejövő Shapetiltes receptet is elkészítettem neki, hogy örüljön! De akkor jöjjenek is a finom, mégis egészséges, könnyen elkészíthető receptek!

Fagyi két összetevőből, tej és tojás nélkül!

Igen, jól írtam. Két dolog kell hozzá + egy hűtő + egy erős turmix. És ennyi. Én is szkeptikus voltam, szóval nyugodtan fogd meg Te is a fejedet azzal a szöveggel, hogy ez a nő tuti, hogy őrült, de nem így van. És ha van egy kis bátorságod, akkor Te is kipróbálod ezt a receptet, mert nem fogod megbánni. Az ötlet innen származik, és elkészíthető csak banános verzióban is, úgy is nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók:
- érett banánok (mennyiség a család nagyságától függ), nekünk 6 kis banán van benne
- 2 evőkanál mogyoróvaj (vagy annyi, amennyit szeretnétek)

De akkor lássuk is a lépéseket! 

Vágjuk fel a banánokat, majd tegyük be egy tálban a fagyasztóba, hogy jól megfagyjanak. Nekünk kb. 2 órát voltak bent, de még egy fél órát maradhattak volna, szóval a hűtőtöktől függ az időtartam. A lényeg, hogy jó fagyosak legyenek.

A fagyos banánokat turmixoljuk össze. Nekünk a turmixgép nem akarta azt, amit én (nem volt benne kellő folyadék, hogy forgassa), ezért a botmixerre esett a választás. Szépen el kell dolgozni, amíg fagyit nem kapunk belőle. Itt akár meg is lehet állni. :) De akinek van mogyoróvaja, az kanalazzon bele a fagyiba, és jól dolgozza el.
 
És máris készen vagyunk! Nálunk, mint ahogy látszik, egy picit még fagyhatott volna a banán a tökéletes fagyi jellegért, de ez mit sem ront azon, hogy ez valami isteni! És alig pár perces meló van vele. Imádom!!!

Epres panna cotta a Shapetilt blogról kicsit átalakítva!

És akkor jöjjön a ShapeTiltes epres panna cotta receptje, ahogy én csináltam meg. Ebben már benne van az első elkészítés tapasztalata + az, hogy mi volt itthon a konyhában. Az eredeti recept és hozzávalók itt olvashatóak el. 

 Hozzávalók:

100 gr eper a borításhoz + 3 szem kockázva  a tálba

Alsó túrós réteg:
- 70 gr túró
- 100 gr natúr joghurt
- édesítő
- citromhéj
- 1 kupaknyi vanília aroma
- 10 gr instant zselatin

- Felső túrós réteg
- 70 gr túró
- 100 gr epres joghurt
- 1 kupaknyi vanília aroma  
- 10 gr instant zselatin

Csokikrém (eredetileg kakaó + víz, de az nem jött be)
- néhány kocka magas kakaótartalmú étcsoki gőz fölött megolvasztva

Tehát én már az elején felrétegeztem az epret vékony szeletekben a tálka falára. Én magas edényt használtam, szóval 100 gr eper elment csak erre a beborításra.

A második lépésként a mikróban kellett készíteni a kakaópor + víz + édesítő keverékéből csokikrémet. Én következőnek majd olvasztott magas kakaótartalmú étcsokit fogok használni, mert nagyon híg lett a csokiszósz. Majd egy másik tálban 60 gr túrót 100 gr natúr joghurttal, édesítővel, 1 kupaknyi vaníliaaromával és némi citromhéjjal elturmixoltam, majd folyamatos turmixolás közben hozzáöntöttem 10 gr instant zselatinport.

Az epres eddig még üres tálba öntünk egy kis csokiszószt, majd ráborítjuk az előzőleg elkészült masszát. Majd újabb réteg csokiszósz (ahogy látjátok nekem tényleg elég híg, szóval jobb lesz az olvasztott csokival) és rá kb. még 2 szem eper felkockázva.Majd 70 gr túrót 100 gr epres joghurttal (Linessa Light), 1 kupaknyi vaníliaaromával elturmixoltam, folyamatosan hozzáöntve újabb 10 gr instant zselatint.

A masszát az eddigiek tetejére rétegezzük, beborítjuk 1 szem eperrel felvágva, majd kb. 2 órára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt ellenőrizzük, hogy elég szilárd-e a túrókrém. Ahogy látszik, sajnos tényleg elég híg lett nálam a csokikrém, szóval mindent beborít. :(

És máris készen van az eredmény. A tálkából a hűtés után vizes késsel vágjuk körbe a szélét, majd fedjük be egy tányérral, majd fordítsuk meg. Nem lett életem legszebb sütije, de ami igazán lényeges, hogy Zs. szerette és akkora adag lett, hogy nem bírta befalni ebéd után, pedig ilyen ritkán fordul elő.

Próbáljátok ki valamelyiket, és meséljetek, hogyan sikerült!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita




Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése