Farsagi Túrós Süti könnyen és egyszerűen

Tudom, hogy már vasárnap van, sőt lassan hétfőbe fog fordulni az idő, de most jutottam el oda, hogy a Gasztro Szombatra szánt bejegyzést megírjam Nektek. Bár a címben az szerepel, hogy túrós süti könnyen és egyszerűen, azért be kell, hogy valljam, hogy ez volt életem legnehezebb sütije. És nem azért, mert ez a recept ne lenne zseniálisan egyszerű, hanem azért mert már számos ilyet próbáltam, és még sosem sikerült. Lusta túrós vagy Lusta asszony túrósa néven lehet ezzel a típusú sütivel találkozni a weben, de nekem eddig már 3 kudarcom is volt. Soha, de soha nem sült át az alsó lisztes réteg. Pedig már csináltam csatos formában, sima sütőben és muffinformában is, de mindig a kukában végezte az eredmény. És megfogadtam, hogy még egy lehetőséget kap a süti és ennyi! Nem lesz több kísérletezés. 

De mivel nem vagyok az a feladós típus, ezért majdnem bebiztosítottam a sikert, amikor otthon voltam februárban, ellátogattam Edina barátnőmhöz, aki ennek a sütinek a nagymestere (saját recepttel) és lépésről lépésre végignéztem a folyamatot. Persze így is eltelt 2 hét, mire rávettem magam arra, hogy próbálkozzak, és még akkor is egy újabb problémába ütköztem. Mert ez a recept réteslisztet ír, itt meg azt sem tudják, hogy azt eszik-e vagy isszák, szóval muszáj voltam más megoldás után nézni, vagyis én kevertem a nálunk szereplő self raising flourt a whole wheat flourral, így adva ki a megadott mennyiséget. De akkor lássuk is Edina szuper, egyszerű és isteni finom receptjét, amin tényleg csak minimálisat változtattam. A recept eredetije nem tudom, hogy honnan származik, ha valaki megírja, akkor azt szívesen belinkelem forrásnak... :)

Farsangi túrós könnyen és egyszerűen

250 g rétesliszt (nekem 150 g self raising + 100 gr whole wheat)
1 sütőpor 
1 citrom héja
20 dkg porcukor
100 g vaj
1/2 kg túró (esetemben cottage cheese)
2-3 vaníliás cukor (ízlés szerint, nálunk Zs. édesen szereti)
3 dl tej
2 tojás
mazsola (ki lehet hagyni, én is megtettem, mert elfelejtettem venni)
vaníliaaroma (én belekevertem a tejbe a végén, de az eredeti receptben nincs)



Összekeverem egy tálban a lisztet, porcukrot, sütőport és a fél citrom héját. Majd 50 g vajjal (igen tudom, hogy rengeteg, de tényleg így van) kikenjük a tepsi alját és a lisztes keverék kicsivel kevesebb, mint felét rászórjuk a vajra. Ennek a tetejére rátörjük a  fél kiló túrót, majd megszórjuk vaníliás cukorral, fél citrom héjával és mazsolával, ha van nekünk otthon. Ezután beterítjük a masszát a lisztes keverék másik felével. Megolvasztunk 50 g vajat a mikróban, majd ráöntjük a tésztára.  3 dl tejben elkeverünk 2 tojást és beleöntünk ízlés szerint vaníliaaromát, majd az egészet ráöntjük a tetejére. Finoman ujjbeggyel ellapogatjuk a tejet az egész tészta felett, hogy minden egyes négyzetcentiméterén legyen bőséggel folyadék. És máris készen vagyunk. Csak betesszük a sütőbe 30-40 percre és készen van a finomság. A sütési hőfok (nálunk 200 fok volt, de gyenge a sütőnk) és a sütési idő változhat az eltérő sütők esetében, a lényeg, hogy a tészta teteje szép sárgásbarna legyen és ne égjen meg. 


Próbáljátok ki, mert ez a recept tényleg jó, tapasztalatból mondom! Nem volt könnyű megtalálni, de Edinának jár az örök hála és a millió puszi!!!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése