Ryanairrel vagy Wizzairrel érdemes repülni?

Nagyon sokan nem tudják eldönteni, hogy a nagy fapados járatok között először is melyik árajánlatai között kezdjenek el keresgélni, vagy ha találnak két közel azonos árajánlatot, akkor melyiket válasszák. Mert nem könnyű eldönteni elsőre, főleg, mert a járatok szerintem legfontosabb információ nem mindig vannak előtérben a weboldalaikon + sok előre nem várt költség jöhet elő ilyenkor. 

Félreértés ne essen, nem azt mondom, hogy el vannak dugva az infók a weboldalakon, csak nem mindig egyértelműek, ezért én most úgy gondoltam, hogy a saját szempontjaim alapján összehasonlítom a Wizzair és a Ryanair járatait, kifejezetten a saját, ciprusi tapasztalataimat figyelembe véve. Igyekszem minden részletre kitérni, hogy melyik miért jobb esetleg a másiknál. De hangsúlyozom ezek a tapasztalatok a sajátjaimon alapulnak, ezért nem feltétlenül igazak más járatokra (pl. az árak összehasonlítása). De akkor lássuk is, hogy én hogyan látom a két nagy fapadost, aki Ciprusra közlekedik. 

1. Célállomás Cipruson
A Wizzair gépek Larnacából indulnak és érkeznek, míg a Ryanair járatai Paphosra. Én abből a szempontból jobban szeretem a Ryanair járatát, mert 1. a paphosi repülőtér és környezete is gyönyörű (tengerparti, igazi beaches panoráma a gépből, ami már megadja az érkezés hangulatát), 2. mert szerintem nagyon sokat számít az, hogy kis repülőtérre jön a gép abban, hogy olcsóbb jegyeket kínáljanak az embereknek. Ami szerintem választáskor az egyik, ha nem a legfontosabb szempont. Így itt: 1 pont a Ryanairnek.


2. Poggyászok feladása
Na azt hiszem, hogy itt csupán csak a tényekre igyekszem hagyatkozni, mert ebben a harcban egyértelműen a Wizzair viszi el a pálmát. Mindjárt meg is mutatom, hogy miért. Én általában 20 kg-os bőrönddel utazok, ha hazamegyek, mert ebben férek el optimálisan, hogy vissza még tudjak is hozni 1-2 dolgot. Szóval a számítás alapjául ezt vesszük.

Ryanairnél az első feladott poggyász ára: 20-35 euró attól függően, hogy az ember főszezonban vagy előszezonban repül, és a maximálisan a bőröndbe rakható súly 20 kg. 
Míg a Wizzairnél az első feladott poggyász ára 20 euró (itt az ár az utazás hosszának függvényében változik, ezért nekem mindig ugyanannyi), és a maximális súlyterhelés 32 kg lehet. 

Igen, jól olvastad, 40 euróból oda és vissza szállíthatok összesen 64 kg-ot, míg a Ryanairnél akár 70 euróért is szállíthatok 40 kg-ot. Szerintem nem mindegy. Ezért nagyon érdemes mindig komplexen összehasonlítani a fapadosok árait és az akciós ajánlataikat, mert ezeknél a rejtett költségek nagyon alattomosak lehetnek, és mondjuk egy hazaköltözés alkalmával nem mindegy, hogy kell-e a rengeteg cucc miatt túlsúlyt fizetni. A pótdíjakkal kapcsolatban fontos tudni, hogy túlsúly esetén Ryanairnél 20 euró/kg-ot, míg a Wizzairnél erre vonatkozóan nem találtam infót, de gondolom, hogy ők a 32 kg-os határ esetében ragaszkodnak a súly betartásához, esetleg kötelezik az utast speciális poggyászként való feladásra, de ez nem biztos. 1 pont a Wizzairnek.


3. Kézicsomagok
Ryanairnél ingyenesen felvihető kézipoggyász méretei: 55cm x 40cm x 20cm. A Wizzairnél ingyenesen felvihető kézipoggyász méretei: 42 x 32 x 25 cm. Hát igen, a Wizzair szigorította a a szabályzatát, és úgy gondolta, hogy innentől csak a tényleg kis méretű bőröndök legyenek kézipoggyászként ingyenesek. Az ennél nagyobb méretűekért fizetni kell, pontosan 2750 Ft-ot, de ezek sem lehetnek nagyobbak, mint 56 x 45 x 25 cm. Vagyis ha fizetsz, akkor egy picivel nagyobb táskát vihetsz fel bőröndként a fedélzetre, mint ingyen a Ryanairnél. Ez azoknak nagyon fontos, akik igazi poggyászt nem szeretnének feladni, csak a kézipoggyásszal utaznának. De itt nagyon fontos megemlítenem, hogy mindkét társaság esetében csak 1 táska vihető fel a fedélzetre, vagyis abban kell a laptopnak, kamerának, iratoknak is helyet foglalnia. Ezt elég szigorúan veszik, szóval ne pakoljátok tele a kézipoggyászt. 1 pont a Ryanairnek.

4. Repülőjegyek árai
Na azt hiszem, hogy itt van a legfontosabb és legnagyobb eltérés a két fapados légitársaság között, mert bizony Ciprusra az egyik sokkal-sokkal drágábban repül, mint a másik. És ez bizony a Wizzair. Nem tudom, hogy ez a drágaság minek köszönhető, mert amúgy semmilyen extra szolgáltatást nem nyújtanak ennyi pénzért, de a repülőjegyek árai között hihetetlen eltérés tud lenni. Nézzünk is erre egy példát:

Tehát, ha pl. 2013. április 27-től május 4-ig szeretnék hazamenni, akkor ez a Wizzairnél (minden adminisztrációs, bankos költség, foglalási díj stb. nélkül) csak az alap repülőjegy:

Oda: 157.99 euro
Vissza: 57.99 euro
Összesen: 215.98

Míg ugyanez a Ryanairnél:

Oda:  41.99 euro
Vissza: 50.99 euro
Összesen: 92.98 euro

Még ha beleszámolom, hogy a Wizzairnél több kg-os poggyászt vihetek is egy picivel olcsóbban haza, akkor is ott tartunk, hogy náluk alsó hangon 265 euro, ami a Ryanairnél legrosszabb esetben is 160 euróban megáll a komplett jegy ára. Ugye, hogy nem mindegy? Nagyon-nagyon nem. És nem is értem, hogy a Ryanair hogyan lehet ennyivel olcsóbb pont ugyanazokért a szolgáltatásokért. 2 pont a Ryanairnek, mert itt akkora és annyira fontos a különbség, hogy megérdemel ennyit.

5. Fedélzeti szolgáltatások
Igazából itt részemről semmi extrát nem tudok írni egyik társaságról sem, mert mindketten pont ugyanazt nyújtják. Vagyis mindketten térítés ellenében nyújtanak különböző szolgáltatásokat. Az áraik majdnem pontosan ugyanazok, kivéve a Ryanair hülye Scretchcardját, amit bemondanak, na az a Wizzairnél nincs. Hál' istennek. :) Ami lényeges, hogy mindkét társaságnak van fedélzeti magazinja, amiből nekem a Ryanairé a tapasztalatok alapján sokkal jobban tetszik. A Wizzairé sem rossz, de anyagában, kinézetében és tartalmában engem nem győzött meg annyira. És, hogy a Wizzair se maradjon itt le, mert tényleg itt fej-fej melletti a küzdelem, le kell írnom, hogy a Wizzairnél eddig én sokkal csinosabb és megnyerőbb külsejű stewardokkal és stewardessekkel találkoztam, mint a Ryanairnél. Persze ez lehet csak a véletlen műve, vagy az én ízlésem ilyen ferde, de én jobbak szeretem, ha szép emberek vesznek körül. Igen, jöhetnek a kövek. Ez lehet valami mélyen rejtőző freudi dolog... :) Amúgy meg a kedvesség és segítőkészség számít, szóval ez tényleg csak ilyen mellékvélemény volt. Összegzésben mindkét csapatnak jár 1-1 pont, mert amit csinálnak, azt közel azonos színvonalon csinálják. 


6. Repülőjegy online megvásárlása
Mindkét társaságnak egész áttekinthető honlapja van, bár nekem már kicsit sok a kiegészítő szolgáltatások aránya az oldalakon, de ez van, meg kell értenem, hogy csak a jegyekből nem lehet manapság megélni. Én mindenkinek az online foglalást javaslom, mert 1. olcsóbb általában, mint a reptéri és 2. jobban átlátod, hogy az extra lehetőségek közül miket lehet még választani. Bár én semmi extrát nem szoktam kérni, részemről pont ugyanannyira kényelmetlen a hosszabb lábrészű ülés, mint a normál, és az elsőbbségi beszállók sokkal többet fagyoskodnak a hideg autóbuszokon, mint az átlagemberek. Meg általában egyedül repülök, szóval nekem mindegy, hogy hová ülök. Csak ne az ablak mellett legyen - igen, el lehet szörnyedni - mert szerintem ott tök hideg van. Mivel így semmilyen extra szolgáltatás nem érdekel, ezért én egy picivel jobban  szeretem a Wizzair foglalási felületét, mint a Ryanairét, de tényleg csak alig valamivel. Mert a Ryanairé is csak első tűnt bonyolultnak, hamar meg lehetett szokni. Halvány pont, de pont a Wizzairnek.

7. Repülőtéri hozzáállás
Hát sajnos itt nem igazán kedvező véleményt kell, hogy mondjak a Wizzair új kézipoggyásszal kapcsolatos szabályzatára. Mert az, hogy már a becsekkoló asztal előtt egyszer sorban kell állni azért, hogy beállhass egy másik sorba, ahova már azok nem állhatnak a  lekerített kordonok miatt, akik nem repülnek az emberrel, szerintem rém kellemetlen és idegesítő. Mert nekem, aki az elválás után nem látja kb. 3 hónapig a szüleit, nem mindegy, hogy hány percet tölthet el velük még indulás előtt. És nagyon kínos az állandó veszekedéseket hallgatni a stewardessek és azon utasok között, akik nem nézték meg a poggyász méretét és pótdíjat kell fizetniük. Nem tudom hogyan, de erre csak ki kéne találni valami emberibb megoldást, mert ez nagyon  feltartja a sort, egyből rosszkedvet okoz, és a búcsúzkodásban sem segít. A Ryanair ebben a formában semmi különös. Természetesen ellenőrzik ott is a poggyász nagyságát, meg minden, de ezt meg tudják tenni normálisan a sorban állva is. Persze értem én a Wizzairnél, hogy elméletileg a mi dolgainkat könnyítenék meg, de ez valahogy annyira amatőr módon van megszervezve, hogy hihetetlen. Tehát 1 pont a Ryanairnek.

8. Járatok időpontja és gyakorisága
A Wizzair egész évben repül Ciprusra, míg sajnos a Ryanair októbertől március végéig nem jön ide, ami nekem nem kis szomorúságot okoz. Nyári időszakban mindketten hetente kétszer, míg télen a Wizzair heti egyszer, a Ryanair pedig egyszer sem jön. Még szerencse, hogy ez az időszak nem tart nagyon sokáig. Így mindenképpen 1 pont jár a Wizzairnek.

Összességében ahogy ez a pontokból is látszik, én sokkal jobban szeretem a Ryanairt, mert ár/érték arányban sokkal korrektebbnek tartom őket, de igyekeztem nem részrehajló lenni és meg kell mondanom, hogy a Wizzair hatalmas előnyei közé tartozik, hogy egész évben repül és 32 kg-os a súlyhatára. Szóval mindenki igyekezzen megtalálni a neki megfelelőbbet, remélem, hogy a kis összehasonlításom révén minden szempontot figyelembe vesztek Ti is a repülőjegy megvásárlásakor!

És ugye jöttök idén Ciprusra?

Dorka

https://www.facebook.com/kozmopolita

Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

2 megjegyzés:

 1. A WizzAirt biztosan nem ajánlom, minket most úgy átvertek:
  Vettünk jegyet, hogy ingyen áttehessük az időpontot, de átrakáskor döbbenten láttuk, hogy drágábban tették át, mintha újra megvettük volna. Elérhetetlenek voltak telefonon 220 Ft/perces áron, a levélre pedig 6 nappal később reagáltak.

  Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de nem ajánlom senkinek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Barnabás!

   Ez ugye a Wizz Flex szolgáltatás? Most én is ilyen jegyet vettem magamnak novemberre, mert nem tudtam előre, hogy mikor kell pontosan mennem, és biztosra akartam menni. De akkor ezek szerint teljesen felesleges volt? :(

   Az ügyfélszolgálat a végén mit reagált erre? Lesz kártérítés vagy bármi?

   Nagyon sajnálom, hogy ez történt veletek! :(

   Dorka

   Törlés