Murder, a Gyilkos tárlat

Jó, kicsit morbidan hangzik, hogy a Murder, sorozatgyilkosokat bemutató kiállítás a kedvenceim közé tartozik, de ténylegesen így van. Nagyon bejött. És nem csak nekem, hanem Zs-nek is. Olyan technikai megoldások, vizuális- és audióeffektek voltak a Gyilkos tárlaton, amiről álmodni sem mertünk. Persze a belépő áráért mindenképpen valami igényeset vártunk, de mindkettőnk nevében mondhatom, hogy magasan felülmúlta a tárlat a várakozásainkat. Olyan volt, mintha megelevenedett volna előttünk egy komplett National Geographicos film a szemeink előtt, aminek mi is részesei lehettünk. De kezdjük is az elején!

Kép forrása ide kattintva!
A Murder - Gyilkos tárlat kiállítás a Deák Ferenc tértől nem messze, a Vörösmarty téren az Üvegpalotában található meg. A bejárata nem a tér felől esik, hanem a Duna felé menve a kaszinóval szembe. A belépő felnőtteknek 3490 Ft volt fejenként, amiről tudom, hogy nagyon borsos, de szerintem annak, akit érdekelnek a krimikönyvek, filmek, sorozatok, annak mindenképpen érdemes egyszer ellátogatnia ide. Mert tényleg megéri. A jegy megvásárlása után egy kísérő lejött értünk a bejárathoz, és felkísért minket a kiállítás pontos helyszínére. Itt a kísérő nagyon kedvesen eligazítja a látogatókat a szabályokkal kapcsolatban, el lehet menni mosdóba, ingyenesen le lehet adni a kabátokat a ruhatárba és ajándéktárgyak között lehet nézelődni. Amikor mindenki készen áll az élményre, a kísérő kiosztja a mikroportokkal ellátott hatalmas fülhallgatókat, amin 4 nyelven lehet meghallgatni a kiállítást. Mi természetesen magyar nyelvűt kértünk, mert épp elég angol szót hallunk magunk körül Cipruson, de a tárlatot két angol anyanyelvűvel néztük végig, szóval itt igazán nincsenek nyelvi korlátok.

És amint ezzel készen vagyunk, máris kezdődhet a tárlat egy nagyon érdekes vizuális élménnyel, a liftezéssel. Ami önmagában szerintem nem is lift, csak az ember az effektek miatt úgy érzi, hogy alászáll a pokoli lelkek közé, jobban megismerkedni velük. És amint  "lift" eléri a végcélját, máris kezdhetjük bejárni a 21 szobát, ami csak arra vár, hogy bemutassa nekünk a sorozatgyilkosok lelkivilágát. Az első - egyik kedvenc szobám - Báthory Erzsébeté volt, aki állítólag szüzek vérében fürdött az örök fiatalság elérésének érdekében. Persze, sokan ezt csak mendemondának tartják, de valljuk be, ennyi év távlatából már sosem fogjuk megtudni a teljes igazat, hogy vajon a pletykák Erzsébetről igazak voltak-e vagy csak egy irigye találta ki őket azért, hogy végül a grófnőt bezárják a saját várába élete végéig. Nem akarom az összes szoba titkát elmesélni, de muszáj néhány szót ejtenem a számomra legjobban tetsző élményekről. 

Kép forrása ide kattintva!
Elképesztő megoldásokkal, hatalmas, széles vásznon mutatták be a tárlaton például a Ku Klux Klán gyilkolásait, ami olyan volt, mintha ténylegesen ott lettünk volna a helyszínen. Zseniális ajtómegoldással egy kis kémlelőnyíláson az ember szembenézhetett egy hírhedt sorozatgyilkossal, felmehetett a sífelvonóval a hegy tetejére, hogy megnézzen egy halom befagyott holttestet. A híres bohócgyilkos, John Wayne Gacy szobája nagyon élethű volt, maximálisan át lehetett érezni a tettének a morbiditását. A látogatók részt vehettek egy igazi kivégzésen is úgy, hogy egy filmen végigkövethették az éppen kivégzés alatt álló Bundy életének lepergő élményeit. Hihetetlen élmény volt. De nem akarom senki előtt lelőni a dolgokat, nézzétek meg a kiállítást, nagyon ajánlom mindenkinek. 

És ami tőlem a kiállításon a legmagasabb pozitív élmény díját kapja, az nem más, mint a végén a Zen szoba. A látogató bepillanthat 20 szobán keresztül olyan emberek lelkivilágába, akik együtt sok száz ember haláláért voltak felelősek. Ez egy megterhelő élmény. És erre a szervezők kitalálták, hogy legyen a kiállítás végén egy pihenő Zen szoba. Ahol a csobogó szökőkút fényjátéka mellett a fülünkben halkan meghallgathatjuk, hogy az ember eredendően nem születik ilyen gonosznak, általában a gyerekkor történései és a múltja tesznek valakit ennyire társadalmon kívüli, brutális személlyé. Az utolsó bibliai idézet és a zen szoba nyugalma valahogy az embert visszahozza a valóságba, és nem hagyja nyomasztóan ott a lelkében kibontakozni ezeket a borzalmakat. Ezt nagyon-nagyon köszönöm a kitalálóknak. 

Kép forrása ide kattintva!
Összességében szerintem mondanom sem kell, hogy nagyon tetszett a kiállítás.. :) Ha tudjátok, mindenképpen nézzétek meg, én tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése