Tippek garázsvásár megszervezésére

Bár itt Cipruson még annyira nem elterjedt a garázsvásár, mint otthon, azért lassan szerintem ide is bekúszik ennek a hagyománya. Én nagyon örülnék neki, mert éppen most szedem össze az itthon felhalmazott, kvázi felesleges dolgokat, amiktől, mivel itt nem igazán van garázsvásár, csak az internetre feltéve lehet megszabadulni. De valljuk be, hogy az sok-sok napi macera: lefotózni a dolgokat, szöveget írni hozzájuk, beárazni. És egyáltalán semmi visszajelzést nem kapsz a folyamat során arról, hogy vajon mennyire is eladható a terméked. Na ezért is szeretem a garázsvásárokat, mert sokkal szórakoztatóbb megszervezni azokat, mint a netre feltenni a termékeket. Mivel nagyon várom, hogy itt is lehessen ilyet szervezni, jöjjön pár általam összerakott ötlet arról, hogy mire is lenne érdemes odafigyelni egy garázsvásár szervezésekor. 

1. Nagyon körültekintően válasszuk meg a helyszínt! 
Legyen minél forgalmasabb környéken, de mégis biztonságos helyen. A látogatók, akik nem jártak még ott előtte könnyen meg tudják találni térkép vagy eligazítás alapján. Érdemes arra a napra valamilyen dekorációt tenni a házra, amiben a garázsvásár van, hogy már távolról is lehessen látni, hová is lehet jönni az embereknek.

Kép forrása ide kattintva!

2. Ne kezdjünk bele a szervezésbe egyedül!
Bár tudom, hogy nagyon nehéz az embernek kiengedni a gyeplőt a kezéből, annál jobb egy garázsvásár, minél több ember elhozza a feleslegessé vált holmijait. Minél nagyobb a kínálat, annál több embert fog odavonzani a vásár, arról nem is beszélve, hogy minél több ember szervezi, annál több ember ismerősét lehet elhívni. Több szervező esetén érdemes előre letisztázni, hogy mindenki a saját felületéért felelős, és külön kassza van mindenkinek. 

3. Hirdessük minden lehetséges helyen!
A közösségi oldalakon túl tegyünk ki szórólapot iskolákba, óvodákba, hivatalok falitáblájára stb. Ha olyan viszony van a környéken, akkor be is lehet kopogni a szomszédokhoz, hogy ilyen rendezvény szervezése lesz. Ha nem, akkor is dobjunk be egy szórólapot a postaládákba, hogy tényleg minél több emberhez eljusson a rendezvény híre.

4. Készítsünk elő mindent!
Előre tervezzük meg a feliratokat, árcédulákat, hogy ne kelljen mindenkinek egyenként válaszolni az "Ez mennyibe kerül?" kérdésére. A legjobb, ha a tárgyakat témájuk szerint és árkategóriájuk szerint is csoportosítjuk. Vagyis legyen mondjuk egy ruhás rész, ahol legyen elválasztva az 50 Ft-os, 100 Ft-os és az 500 Ft-os ruha is. Ügyeljünk arra, hogy minden holmi, amit szeretnénk eladni, megfelelő tisztaságú legyen. Sokkal könnyebben megveszik, ha látják, hogy jó állapotban van. Ja, és ami szerintem fontos, a ruhákat mindenképpen fogasokra tegyétek fel, könnyebben átlátható, és jobban is szeretik megfogni az emberek!

Kép forrása ide kattintva!
5. Jól árazd be a terméket!
Garázsvásár szervezésekor abból kell kiindulnunk, hogy minden beérkező pénz nyereség számunkra, mert számunkra amúgy teljesen felesleges holmiktól szabadulunk meg. Így inkább árazzuk alább a terméket, de gondoskodjunk róla, hogy vigyék el tőlünk. Inkább vegyenek sok apróbb tételt, mint ne vásároljanak a magas árak miatt. Legyünk mindig reálisak, és ha úgy érezzük, hogy rosszul mértük fel az árakat, akkor ne átalljunk az alkudozásokra rábólintani. Nagyon jó ötlet lehet, ha pl. a garázsvásár utolsó 1 órájában már féláron adjuk a megmaradt dolgokat. Így garantálva azt, hogy nem maradnak a nyakunkon. 

6. Mindig legyen váltópénzed!
A garázsvásár előtti napon menj el a bankba, és váltass fel egy megfelelő mennyiségű összeget. Ha én szerveznék, akkor én 20.000 Ft-ot váltatnék fel úgy, hogy minden tételből legyen belőle. 

7. Mindig jelöljétek ki, hogy mettől meddig tart!
Nagyon sokan szeretik egész napra elhúzni a garázsvásárokat, de én azt gondolom, hogy ez egy teljesen felesleges dolog. Ha én szerveznék, akkor biztos, hogy 4-5 óránál tovább nem tartana. Ha nyári időpontban lenne, akkor mondjuk reggel 8-tól egyig, hogy még legyen idő utána a helyszínt is rendbetenni + az embereknek legyen egy olyan intervallum megadva, amikor jöhetnek.

8. Mindenképpen gondoskodj italokról!
Persze, itt nem gondolok nagyon extra dolgokra, de szerintem szuper, ha valaki üdítőt vagy bármilyen frissítőt is árul a garázsvásár ideje alatt. Ilyenkor nyáron kötelező, de rosszabb időben egy tea is csodákat tehet. Arról a pszichológiai beállításáról nem is beszélve, hogy a vendégeink mindenképpen maradnak, amíg meg nem itták az italukat. Ha meg több idejük van, többet is nézelődnek, vagyis nagyobb valószínűséggel fognak vásárolni. 

9. Ne vidd haza a megmaradt dolgokat!
Ajánd fel egy segélyszervezetnek, cserélgesd el az ott lévő, mást árusító emberekkel vagy csak szimplán ajánd fel egy rászoruló családnak. Hazavinni teljesen felesleges időtöltés, mert eddig sem tudtál velük mit kezdeni, így valószínűleg ez a vásár után sem fog változni.

Nekem így elsőre ennyi jutott eszembe, de írjátok meg, hogy mit hagytam ki a tippek közül!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése