Csajok, tessék megtanulni főzni!

Jaj, ezt a bejegyzést már olyan régen meg akarom írni. És tudom, hogy bár a címben Csajos Csütörtök szerepel, ma meg péntek van, de mégsem hagyom, hogy ez befolyásolja a dolgokat, mert valami olyat kell leírnom, ami igenis nagyon zavar engem. Konkrétan arról van szó,hogy mostanság azt veszem észre, hogy a lányok egyre ritkábban tudnak főzni, és nem szeretnek házimunkákat végezni. 

Tudom, hogy ez a mostani társadalom leginkább a férfiakat preferálja, és nagyon nehéz nőként boldogulni az életben, mert rengeteg feladatban kell egyszerre helyt állnunk. Mégis azt gondolom, és most tarthattok bármilyen régimódinak, hogy igenis, egy lánynak tudnia kell főzni. Persze nem kell itt Jamie Oliver színvonalra gondolni, vagy Gordon Ramsayre, de azt gondolom, hogy a felnőtt életben nem árt, ha egy nő is tud magának ételt készíteni. Nagyon sok okot tudnék erre mondani, de íme néhány, amiért szerintem igenis elengedhetetlenül fontos, hogy mi, csajok bizony otthonosan mozogjunk a konyhában. 

Kép forrása ide kattintva!
1. Olcsóbb
Persze, ha minden alkalommal csak magunkra kell főzni, akkor nem a leggazdaságosabb ez az egész, de ha már ketten vagyunk, garantálom, hogy sokszor jobban kijövünk egy-egy otthoni főzőcskével, mint egy kajarendeléssel. De nagyon sok étel esetében ha tényleg 1 főre leszámítjuk az adagot, akkor is legalább árban ugyanott vagyunk, mint egy étteremben. Mert azért valljuk be egy kész kaját már 600-700 Ft alatt nem lehet találni, de otthon, ha van néhány alapanyagunk, akkor akár ennek a feléért, 70%-ért is finomat tudunk készíteni. 

2. Egészségesebb
Mindig tudjuk, hogy milyen alapanyagokat használunk. Nem hiszek a fogyókúrákban, a megvonásokban. Abban hiszek, hogy ha odafigyelünk az alapanyagok minőségére és mennyiségére, akkor bármit ehetünk. Igen, még csokoládét is. Csak nem mindegy, hogy milyet! És bizony, amikor magunkra főzünk, akkor pontosan tudjuk, hogy milyen elemeket használtunk az étel elkészítéséhez, így biztosak lehetünk abban, hogy azok a mi testünk számára a legjobbak. Mert bizony mi a garancia arra, hogy ha mondjuk mi allergiásak vagyunk a mogyoróra, akkor tényleg nem fog az az ételünkbe belekerülni? Vagy hogy a rendelt étel tényleg paleo vagy gluténmentes? Vagy hogy mennyi kalóriát tartalmaz? Attól, hogy mit mondanak nekünk tájékoztatásképpen, még nincs semmire garancia. Csak akkor, ha mi magunk tisztában vagyunk azzal, mi kerül a tányérunkra.

3. Finomabb
Ha a kajarendelős cégeket nézzük, akkor egy idő után mindennek nagyon-nagyon hasonló íze lesz, és biztos, hogy nem a mi szájízünk szerint készül. Mert a szakácsot nem fogja érdekelni, hogy mi pontosan mennyi és milyen kakaóval készítjük a tejbegrízt. Vagy hogy szeretjük-e a kolbászt a rakott krumpliban. A legköltséghatékonyabb megoldást és receptet fogják használni, nem azt, ami a legfinomabb. Míg a interneten és a kapható szakácskönyvekben nagyon szuper, könnyen elkészíthető, és nem utolsósorban gyors recepteket lehet találni, amit teljesen a magunk képére tudunk formálni. Mint például úgy, hogy én mindig is utáltam a rakott krumplit, és aztán kiderült, hogy csak a tojás sárgáját nem szeretem benne. És innentől ez az étel a kedvenceim közé került, mert az én szájízem szerint készül.

Kép forrása ide kattintva!

4. Sikeresebb és nőiesebb
Tudom, hogy ez a világ nem erről szól, de én igazán hiszek abban, hogy egy nőnek értenie kell a nőies szerepekhez. Persze abszolút támogatom, hogy a férfi is otthon legyen a konyhában, ebben szerencsém is van, mert Zs. szuperül főz. És persze ragaszkodom hozzá, hogy ne legyen kötelező mindennap alkotni valamit a konyhában, mert nem bírom a kötöttségeket és szabályokat. Ezért ma például a KFC mellett döntöttünk, de mégis nagyon jó érzés egy elkészített, finom étel sikerének fényében sütkérezni. Főleg, ha olyan hálás közönség van erre, mint a családom. Akiknek tényleg bármit készíthetek, lelkesen elfogyasztják. Ezt a szemcsillogást semmilyen étteremben nem lehet elérni, csakis otthon, a saját főztünkkel. Most soroljam tovább? Ugye, hogy nem kell? :) Én csak azt kérem minden leányzótól, hogy legalább néha-néha menjen be a konyhába, és kezdjen el ismerkedni az ételekkel. Hogy ne mondhassák el rólunk, hogy a mai nők annyira elférfiasodtak, hogy már a főzéshez sem értenek. Mert bizony a gyermekünket is szeretnénk majd néha a saját ételünkkel elkápráztatni. És az bizony gyakorlás nélkül nem megy. 

És hogy miért éri meg gyakorolni? Mert VICCES, mókás, szórakoztató játék a főzés. Ami kikapcsol, mégis fejleszti az ember kreativitását. 

Tehát gyakorlásra, vagyis főzésre fel Csajok!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita


Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése