Mennyei spenóttal és kecskesajttal töltött Portobello gomba

Az úgy volt, hogy elmentünk a Lidl-be vásárolni... Ami tudom, hogy sokak szemében nem a legjobb választás, mert ugye érdemesebb lenne a helyi termelőket választani a szupermarketek helyett, de be kell vallanom a szezonális akciók miatt nekik van a legerősebb kínálatuk zöldség terén. Mindig változatosak, és rengeteg különlegességet lehet a kínálatukban találni.  Persze tudom, hogy ezek nem mosolygós, barátságos körülmények között termesztett zöldségek, de mit csináljak, ha itt lehet elérhető áron ilyeneket venni. Így ezen a dilemmán lépjünk is túl, imádom a piacokat és a Lidl-t is. 

Tehát az egyik nézelődés közben megláttam egy nagy doboz Portobello gombát, ami annyira gusztusosan kacsintott rám a polcról, hogy nem lehetett otthagyni a boltban. Így kerestem hozzá egy (itt) receptet, és be kell vallanom, hogy ez lett az elmúlt időszak slágerétele, ha lehetne minden nap szívesen megenném.

Hozzávalók:

- 6-7 darab Portobello gomba

Feladat a gombával: mossuk meg alaposan, vágjuk ki belőle a szárakat, amiket egy tálban apróra vágva tegyünk félre.

Hozzávalók a páchoz:
- 1 bögre olívaolaj
- fél bögre szójaszósz
- fél bögre balzsamecet
- 3 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- szárított vagy friss kakukkfű

Pác előkészítése: A hozzávalókat szépen keverjük össze. 

Hozzávalók a töltelékhez:
- tetszőleges mennyiségű fagyasztott spenót felengedve (én 10 fagyasztott kockát olvasztottam ki egy zacskóból, de ez tényleg ízlés kérdése)
- 100 gr friss csiperke gomba + a kivágott Portobello szárak felaprítva
- egy fél hagyma apróra vágva
- 1 kanál  olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- kecskesajt mennyisége ízlés szerint (én 200 grammot használtam, de úgy, hogy a tetejére is ezt tettem)
- sajt (bármilyen típussal finom szerintem) és zsemlemorzsa megszórni a tetejét (én zsemlemorzsa helyett zabot használtam)

Tehát akkor az elkészítés, ami komolyan leírva bonyolultabb, mint elkészítve:

1.lépés: Egy nagy tálba kalappal lefelé tegyük bele a megtisztított gombákat, majd öntsük rá az elkészített  pácot a gombák tetejére. Ne aggódjunk, ha kicsit mellé folyik, jutni fog ebből a mennyiségből elég a belsejébe is. Tegyük be hűtőbe (igen a helycsinálás a legmacerásabb része a történetnek) minimum 1 órára.

Kép forrása ide kattintva!

2. lépés: A pácolási idő leteltével a gombákat szedjük ki a pácléből. Ne aggódjunk, ha túl sok folyna ki belőle, a gomba kellőképpen megszívta magát a hűtőben. A szószt tegyük félre, a gombákat pedig kalappal felfelé tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 15 percig, amíg omlósak nem lesznek. 
Kép forrása ide kattintva!

3. lépés: A gombák sülése közben készítsük elő a tölteléket. 1 kanál olívaolajon pároljuk meg a fél fej hagymát, majd adjuk hozzá a felszeletelt csiperkét és a szárakat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a gombákat, és tegyük bele a fokhagymát. Pirítsuk addig, amíg a gombák meg nem párolódnak.

Kép forrása ide kattintva!
4. lépés: Amint kész a szeletelt gomba, keverjük hozzá a spenótot és kecskesajtot. Amennyiben 1 típusú sajtot (a tetejére is kecskesajtot akarunk tenni) használunk, akkor csak a fele kecskesajtot keverjük most bele a spenótos gombába. Hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, amíg a Portobello gomba elkészül. 

Kép forrása ide kattintva!

5. lépés: Megtöltjük a gombákat! A sütőből vegyük ki az elkészült Portobellokat, majd a tepsiből szedjük ki a sütőpapírt. Tegyük vissza a gombákat kalappal lefelé, majd öntsük alá az eltett pác levét. Aki nem akar annyi szószt, az nyugodtan öntheti a felét is a pácnak. Majd szépen egységesen elosztva kanalazzuk a gombás-spenótos-kecskesajtos keveréket a kalapokba. A végén szórjuk meg a sajttal (tetszőleges választás, lehet a kecskesajt másik fele) és a zsemlemorzsával (helyzetemben zabbal), és tegyük be a sütőbe 20-30 percre, hogy jól összeérjenek az ízek. A megolvadt sajt színéből tudjuk, hogy mikor készült el az étel. 

Kép forrása ide kattintva!

Próbáljátok ki, mert tényleg mennyei kaja, alig lehet abbahagyni az evését! :)

Puszi: Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita






Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése