Takarítás vegyszerek nélkül

Tudom, hogy erről a témáról már számos ember írt rajtam kívül, de úgy gondoltam, hogy ideje a blogban összeszednem, hogy miket is változtattam az elmúlt időszakban a takarítási szokásaimon. Már megismerhettétek a fürdőszobai tisztító kotyvalékomat, amit használni szoktam Domestos helyett. Ha nem emlékeztek, akkor ide kattintva tudjátok megnézni. Nagyon elégedett vagyok még mindig vele, pont jövő héten kell nagyjából egy újabb adagot bekevernem, mert fogyóban van. De akkor lássuk is azokat az apró változtatásokat, amiket eszközöltem. Tudom, hogy nincs bennük semmi extra, de hátha valakinek segítenek.

Kép forrása ide kattintva!
1. Vágódeszka tisztítása
 
Sokkal jobban szeretem a fa vágódeszkákat, mint a műanyagot, valahogy sokkal könnyebb rajta vágni a dolgokat. De nagyon sokáig nem vásároltunk ilyet, mert nehéz tisztítani, és könnyen megülnek rajta a baktériumok. A mostani módszerem, hogy 1 kanál sót összekeverek 1 fél citrom levével, majd ezt szépen elkenem a deszkán. Majd a másik fél citrommal, mint egy szivaccsal jól átdörzsölöm a sós anyagot a deszkán. Ha ez kész, leöblítem, és máris vége a szagoknak, ételnyomoknak.

2. Konyhai szivacs

Már többször is írtam, hogy a cigiről való leszokással még jobb lett a szaglásom, ami nem minden esetben a legszerencsésebb dolog. Például, ha olyan emberről van szó, aki mondjuk irtózik a tojások szagától, ha vízzel érintkeznek. Forog tőle a gyomrom, és képes vagyok még sok-sok ideig érezni a szivacson ezt a szagot. Na erre jön a megoldás. Egy kis műanyag tálkába engedjünk forró vizet, tegyünk bele szódabikarbónát és citromot. Majd tegyük bele a szivacsot 1 órára ázni. Ha kész, akkor vegyük ki, és öblítsük ki alaposan.

3. Felmosóvíz készítése

Régen nagyon szerettem az illatos felmosókat, de az előző pontban említett érzékeny orr miatt mostanság már csak szódabikarbónát és egy egész citrom levét teszem a felmosóvízbe. Nagyon kellemes citrusos illat lesz a lakásban, és én úgy vettem észre, hogy gyorsabban is szárad fel a padló, de ezt lehet, hogy csak bemesélem magamnak.

4. Sminkecset tisztítása

Egy pohárba meleg vizet öntök, majd beleteszek kb. egy evőkanál szódabikarbónát. Beáztatom az ecseteket minimum 1 órára. Majd alaposan kiöblítem őket, és hagyom a levegőn megszáradni az ecseteket. 

5. Fésűk tisztítása

Egy nagyobb tálba forró vizet teszek, amibe belekeverek 1 evőkanál szódabikarbónát és egy fél citrom levét. Majd ebbe áztatom bele a fésűket. Egy kis idő elteltével körömkefével (egy erre a célra feltartott) sikálom le őket jó alaposan, majd hagyom megszáradni. 

6. Hűtő szagtalanítása

Egy kis edénybe szódabikarbónát teszek a hűtő legfelső részének a sarkába. A szódabikarbóna szuperül összegyűjti a kellemetlen szagokat, és így a hűtőben nem keverednek az ételek illatai.

7. Mikró és hűtőszekrény tisztítása

Egy műanyag tálba forró vizet teszek, és belefacsarom egy citrom levét, majd körülbelül 5 percre beteszem a tálat a mikróba. Vigyázzunk, az edény nagyon forró lesz, amikor ki akarjuk venni. A szivacsra szódabikarbónát szórok, és úgy sikálom át a már feloldódott szennyeződéses mikrót. Ezzel a szivacsmódszerrel + ecettel tisztítom a hűtőnket is.

8. Lefolyó szagmentesítése

Beleöntök egy nagyobb adagnyi szódabikarbónát a lefolyóba,  majd ráöntök kb. fél pohárnyi ecetet, és hagyom, hogy pár pillanatig együtt pezsegjenek. Majd a vízforralóban melegített vízzel nyakon öntöm ezt az elegyet. Az eredmény egy szagtalan, tiszta és akadályoktól mentes lefolyó lesz.

Remélem, hogy valakinek tudtam ezzel a kis összefoglalóval segíteni!

Puszi: Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése