Eperszerelem lekvár és leves formájában

Bár ezt a bejegyzést már tegnap szerettem volna feltenni, még ma is csak így késő este jutottam el idáig. Mostanság annyira sok a meló, hogy az hihetetlen, de már nem sokáig kell várni, és elmúlik ez a káoszos időszak. A sok munkával - mivel második műszakban hobbiból itthon dolgozom magazinok szerkesztésén Zs-vel - egyenes arányban megnő az itthon készített finomságok száma is. Mivel a Zs. a fő-fő grafikai szakember, én az anyagok begyűjtéséért, kitalálásért és ellenőrzéséért felelek, van időm alkotni, míg ő vizuálisan valóra váltja azt, amit én megálmodtam a fejemben. :) De hogy ne unatkozzunk az ilyen csak munkával töltött napok során, próbálok folyamatosan újdonságokat kipróbálni, mert legalább ez legyen ezeken a napokon különleges, ha már más nem az. 

Ebben a bejegyzésben két epres étel jön, mert mostanság teljes, totális eperszerelembe estem. Nem tudom, hogy ez a kattanásom mikor fog elmúlni, de annyira finom, ciprusi eper van a zöldségesünknél,hogy lehetetlen belőle nem bevásárolni. Az egyik recept egy villámgyors és egyszerű eperlekvár lesz, míg a másik egy 3 perc alatt elkészülő eperleves, amit akár mindennap meg tudnék enni. Mindkettő igény szerint variálható más gyümölccsel vagy édesítővel, kinek-kinek ízlése szerint. 

Eperlekvár, amit még mindig hihetetlen, hogy én készítettem

Komolyan, én azt hittem, hogy lekvárt főzni valami borzalmas nagy ördöngösség. Meg, hogy a lekvár kizárólag a tartósítószertől és a cukortól lesz lekvár. Valahogy úgy maradt meg bennem, hogy nagyi egy egész napig állt a lábas mellett, hogy elkészüljön az a szájösszeragasztó csodaság, így sokáig idegenkedtem ettől, úgy gondoltam, hogy ez nem igazán nekem való. De Zs. imádja a lekvárt, és még nem sikerült olyan nem full cukros verziót találnunk, amivel ne lett volna a gyomrunknak gondja. Tehát a problémát meg kellett oldani. Igen, a xilit és a stevia bizonyos fajtái borzasztóan ki tudnak minket készíteni. Így ugye nem maradt más, mint, hogy előtúrtam az interneten fellelhető összes eperlekvár receptet, mert hát kell nekünk lekvár, nem lehet mást tenni. 18 millió recept van fent, a fél órástól a 4-5 órás főzési idősig, diétástól a cukorbombáig, így úgy döntöttem, hogy az alapelveket figyelembe véve magam kreálok valamit, aztán lesz, ami lesz. Na így indultunk neki... nem akartam csak kis üveget tesztjelleggel, hátha rosszul sülnek el a dolgok. :) Rossz ötlet volt, simán duplázzatok vagy triplázzatok a mennyiségre, mert nálunk 3 napot sem ért meg az üvegben ez a mennyiség. 
- 600 gr illatos eper (nem hipermarketes) a helyi piacról
- 1 kupaknyi vaníliaaroma
- 1 kupaknyi édesítő (ide mindenki belegondolja azt, amelyiket ő melyiket a legjobban szereti), mennyiség amúgy ízlés szerint
- jól zárható befőttesüveg

1. A befőttesüveget a tetejével együtt jól elmossuk. 
2. Egy lábasnyi felforrt vízbe tesszük főni a befőttesüveget 15 percre, vagy nedvesen betesszük pár percre a mikróba egy pohár víz társaságában. Ha kész, egy tiszta konyharuhára tesszük fejjel lefelé az üveget, és hagyjuk, hogy magától megszáradjon.
3. Felekbe és negyedekbe vágjuk a a megmosott epreket. Persze lehet őket egészben hagyni vagy egészen apróra vágni, de mi szeretjük, ha darabos egy lekvár. 
4. Feltesszük egy nagy lábasban főni az epreket az édesítővel és egy kupak vaníliaaromával. 
5. Főzzük addig, amíg lekvárállaga nem lesz, ha kell kóstolgassuk, hogy lenne a legjobb íze, mennyi édesítő kell még bele.  Fontos, hogy lekvárkészítésnél az eritrit kicsapódik, szóval érdemes más alternatívát választani.
6. Ha kész, akkor lekapcsoljuk, majd azonnal a már száraz üvegbe töltjük a lekvárt. Figyeljünk, hogy ne legyen levegős, mert akkor nem lesz tartós. Jól csavarjuk rá a kupakot, majd fordítsuk fejjel lefelé az üveget. 
7. Néhány takaróból csináljunk neki jó meleg helyet, és abba bebugyolálva fejjel lefelé tegyük bele az üveget, hogy szép lassan tudjon kihűlni. 
8. Ha kihűlt, akkor együk mindenhez, amihez szeretnénk. :) A képen egy szuper mikrós sütivel párban ette Zs., aminek a receptjét ide kattintva tudjátok elolvasni. Semmit nem változtattam ezen a recepten, ez így tökéletes, ahogy van!

Eperleves, ahogy én szeretem

Mostanság szeretek gyümölcsös dolgokat tízóraizni, aminek nálam az ideje délután szokott eljönni, de erről majd egy későbbi bejegyzésbe mesélek. Így most, hogy mindenhol eper van a lakásban, gyakran készítem magamnak ezt a szuperfinom, frissítő levest (vagy eperjoghurtot), mert 3 perc alatt készen van. A recept egy adagra szól.

- 225 gr eper
- 2 kanál light natúr joghurt
- 1 nagyobb negyed narancs leve
- édesítő ízlés szerint

1. Lecsumázzuk az epret, majd jól megmossuk. 
2. Félbevágjuk, és bedobjuk a turmixgépbe. 
3. Hozzáteszünk 3 kanál joghurtot, belefacsarjuk a narancs levét, és az édesítőt. 
4. Jó alaposan összeturmixoljuk, tálba öntjük, jóízűen elfogyasztjuk 

Meg lehet banánnal, fahéjjal, vaníliaaromával bolondítani, és persze bármilyen gyümölccsel elkészíthető. 

Próbáljátok ki a recepteket, és meséljetek!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése