Dimis Mavropoulos Motor Museum, a ciprusi autómúzeum

Már talán van 1-2 hónapja is, hogy ellátogattunk a Dimis Mavropoulos Cyprus Motor Museumba Limassolban egy rally keretén belül, de még nem volt időm feltenni a blogra némi ízelítőt a képekből. Maga a múzeum nem annyira nagy, mint amire én számítottam, de sokkal több régi és érdekes autót lehet benne megnézni, mint azt gondoltam volna. Még, ha jól emlékszem, 1912-ből is van egy Ford T modell a kiállítás darabjai között, ami igazán muzeális értéknek számít.  Azontúl, hogy a legtöbb kocsi nagyon régi, vannak elég ritkaságok is Mavropoulos gyűjteményében, amitől eláll az embernek a lélegzete is.

Dimis Mavropoulos egy veterán rally versenyző, aki teljesen magánban gyűjtötte össze ezeket a kincseket saját 70 darabból álló gyűjteményéből és adományozók révén. A legtöbb kiállított autónak látszik, hogy érzelmi értéke is van, mert a történelem egy-egy fontos pillanataiban vettek részt, nem csak a "köznép" használta őket. Van egy fantasztikusan kinéző, golyóálló, óriási, igazi batárméretű Cadillac, ami 1977-ben kifejezetten III. Makariosz ciprusi érseknek (Ciprus első elnöke) készült, és az Egyesült Államok kormánya adományozta a múzeumnak. Iszonyú nagy ez az autó, és a háromnyelvű kiíráson elolvasható (görögül, angolul és oroszul), hogy összesen 4,2 tonnát nyom. Nagyon komoly, nem?

Ezenkívül még híres angol autók is vannak a gyűjteményben, mint egy igazi Mr. Beanes Mini vagy a Vaslady, Margaret Thatcher által 1973-ban használt Rover. Nagyon érdekes látni, hogy az 1900-as évek elejétől mennyit fejlődött az autógyártás, és hogy az egyes modellek hogyan változtak az évek folyamán. Mivel én még előtte nem voltam ilyen típusú múzeumban, ezért elvárásom se volt, így nagyon tetszett a hely, de lehet, hogy aki már másokkal hasonlítja össze, az egy kicsivel többet vár a múzeumtól. 

Én mégis azt mondom, hogy aki ellátogat Limassolba, és autót bérel, annak érdemes eljönnie, és megnéznie a múzeumot, mert kap egy pici szeletke helyi történelmet is a kocsikon keresztül. A belépő 7 euro felnőtteknek, és ide kattintva megtaláljátok a Múzeum honlapján az összes hasznos információt a látogatáshoz angol nyelven.

És akkor jöjjön pár kép ízelítőnek:


Ti voltatok autómúzeumban?
 
Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése