Mire figyeljünk az önéletrajz elküldésekor?

Teljesen másról akartam ma írni, de az elmúlt időszakban történtek egyszerűen rákényszerítenek arra, hogy foglalkozzak ezzel a témával. Manapság mindenki azt mondja, hogy mennyire nehéz munkahelyet találni, és hogy a cégek még arra sem hajlandóak, hogy egyáltalán visszaválaszoljanak az elküldött levelekre. Én aláírom, hogy ez így van, de azt kell, hogy mondjam, hogy sokszor a jelentkezők hanyag, összecsapott jelentkezései miatt nem válaszolunk. Mert például, ha ő nem veszi a fáradtságot, hogy valami levelet írjon a csatolt önéletrajz mellé, akkor én minek erőltessem a választ?! Az ilyen félreértések elkerülése végett összegyűjtöttem az általam legfontosabbnak tartott szabályokat, amit illik betartani az önéletrajzok elküldése során, ha állást szeretnél kapni. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára, de annyi rossz tapasztalat után, ideje ezzel is foglalkozni. :)

1. Olvasd el a hirdetést!

Nagyon sokszor találkozom olyan jelentkezésekkel, amikből azonnal kiderül, hogy az illető még arra sem vette a fáradtságot, hogy elolvassa, hogy a hirdetésben mit kértem. Ha le van írva, hogy fényképes önéletrajzot kérek, akkor az nem azt jelenti, hogy csatolj egy képet a levélhez! Hanem, hogy vedd a fáradtságot, és szerkeszd bele a word vagy pdf doksiba a fényképedet. Olyan nagy kérés ez?  Ugye, hogy nem? Csak egyszer kell megcsinálni, aztán készen van. Tehát, ha fizetési igényt, fényképes önéletrajzot és motivációs levelet kérnek, akkor ha valami kimarad, akkor máris kiestél a szóba jöhető jelentkezők közül! Hogy miért? Mert szerinted ki akar olyannal dolgozni, akinek 2 mondat értelmezésével gondja van? Te sem szeretnéd, hogy a cég ne tudja azt értelmezni, hogy mikor van a fizetésnap, mert az ugye Neked jár? Akkor meg tessék 5 percre odafigyelni, és mindent elküldeni, amit kér az a hülye HR-es, hogy egyáltalán lehetőséged legyen továbbjutni.

2. Legyen egy normális emailcímed!

Elég nevetséges hivatalos válaszlevelet címezni a cuncika@..., nyuszimuszi@.... cukkermukker@..., megboszizlak@.... emailcímekre, hogy csak pár olyat említsek, amit aztán hetekig emlegettünk a kollégákkal. Persze, tök vicces erről írni a barátaidnak, de ha állásra jelentkezel, próbálj meg valami olyan emailcímet választani, ami ennél komolyabb. Nem azt mondom, hogy ha ilyen a mailcímed, akkor azonnal kiesel a pikszisből, de nem kellemes úgy bejönni interjúra, hogy érzed, hogy valakik kajánul röhögnek a szösziplayboynyuszi@... emailcímeden. Ne add meg erre az esélyt!


3. Írj egy normális levelet, amitől a HR-es úgy gondolja, hogy érdemes megnyitni az önéletrajzodat!

Ha nem írsz semmit a csatolt önéletrajzod mellé, akkor nagyjából 50%-kal csökken arra az esélyed, hogy megnyissák a HR-esek a leveledet. Szerinted  mondjuk 110 jelentkező közül minden egyes önéletrajzot elolvas mindenki? Hát tudd meg, nem. Ha nem meggyőző már a leveled vagy egyáltalán nincs is, csak akkor van esélyed továbbjutni, ha rajtad kívül alig van jelentkező, és azok is hasonlóan hanyagok, mint Te voltál. Írj egy rövid bemutatkozást, és egy-két frappáns mondatot, hogy miért szeretnél ennél a cégnél dolgozni. Tudom, így személyre kell szabni minden jelentkezést, de hidd el, több siker fogja koronázni a munkádat, mint eddig. Persze, ez csak akkor igaz, ha olyan állásra pályázol, ami tényleg Neked való. Mert, ha kell hozzá szakirány, de neked mondjuk nincs, nem igazán van esélyed labdába rúgni csak azért, mert írtál pár jól hangzó mondatot. De még mindig több az esélyed, mintha semmit nem írtál volna.

4. Ne küld tovább az önéletrajzokat!

Nem akarom látni, hogy visszamenőlegesen 3 hónapra kinek küldted el az önéletrajzodat! Tisztelj meg azzal, hogy kitörlöd a Fwd betűket a tárgyból, és írsz egy rövid levelet. Lásd az előző pont. Különben a Te önéletrajzodat sem nyitom meg. 

5. Legyen egyedi az önéletrajzod!

Tedd meg, hogy veszed a fáradtságot, és csinálsz egy normális önéletrajzot. Nem kifejezetten érdekel, ha eltöltöttél egy munkahelyen 3 hetet, jobb, ha bele sem írod. Vagy az, hogy 20 évvel ezelőtt hol dolgoztál. Szorítkozz a lényegre, ha lehetséges, férjen bele egy oldalba az életrajzod. Inkább legyél frappáns a helykihasználást illetően (a kreatív CV-ket amúgyis elejétől a végéig elolvasom), de ne küldj 4-5 oldalasat, kivéve, ha teljes körű szakmait kér a cég. Egy átlagos cégnél erre semmi szükség nincs. Még jobb, ha a cég által kért paramétereket alátámasztó iskolákat, tapasztalatot, tulajdonságokat valamilyen színnel kiemeled az önéletrajzodból, így ha valaki megnyitja, egyből látja, hogy értelmes vagy, a cég HR-esének agyával gondolkozol, és szeretnél segíteni neki.

6. Válassz bele normális képet!

Az előző részhez szorosan kapcsolódik, hogy válassz egy normális képet az önéletrajzodba. Ne tedd ki a melleidet, ne valami partyfotót válassz, ne legyen homályos, és mindenképpen egyedül legyél rajta. Nem vesz senki komolyan, ha egy jól sikerült buliképet teszel bele. Vagy ha már 10 éve érettségiztél, de még mindig a tablóképed  van benne.  Inkább csináltass magadról egy fotót valahol, nem igazolványképet (!), és tedd be azt. Ne égesd le magad feleslegesen.

7. Tartsd rendben a közösségi oldaladat!

Az egyik legfontosabb feladat, amin elbukhatsz még akkor is, ha szimpatikus vagy a cég ezért felelős emberének. Nem biztos, hogy az a legjobb bemutatkozás, ha 2 kattintás után azt látja, hogy részegedtetek le a haverokkal múlt szombaton egy buliban. Az ilyen képeket az Adatvédelmi beállításoknál állítsd be, hogy csak a barátaid láthassák, idegenek ne. Csinálj egy olyan profilképes mappát, amiben szolid, mégis egyéniségedet tükröző képek vannak, és annak adj nyilvános láthatóságot. Ha nem így cselekszel, elég hamar közröhej tárgyává válhatsz a HR-es előtt, aki egyáltalán nem kíváncsi arra, hogy a haveroddal való fogadás miatt dobtad le a nyáron a Balatonnál a bugyit. Ha ezt engeded, hogy ismeretlenek is lássák, és nem foglalkozol azzal, hogy mit sugallsz a közösségi média által, akkor ne lepődj meg azon, ha nem Téged választanak egy-egy pozícióra.

8. Legyél rámenős!

Ne mássz bele a HR-es képébe állandó zaklatással, de egy-egy jó időben megválasztott érdeklődő telefon vagy egy második email erősítheti a rólad kialakult képet. Azt sugallja, hogy elszánt vagy, és a cég iránt érdeklődő. Millió próbálkozás pont az ellenkezőjét, kétségbeesést sugall. Szóval a kevesebb több, de ne hagyd magad teljesen lerázni. Ha úgy érzed, hogy ez az állás Neked van kitalálva, akkor tegyél érte. Lepd meg a céget egy telefonhívással, és kérdezz rá, hogy mikor tudnád személyesen is bemutatni  a meghirdetett állásra való kompetenciádat. Hidd el, ha kedves és lehengerlő típusú vagy, akkor általában behívnak egy megbeszélésre. De vigyázz, a zsarolás, nyafogás és bunkóskodás még soha nem volt hatásos. Szóval ezzel teljesen felesleges próbálkoznod. Mert, ha annyira nyomulós vagy, akkor behívnak egy interjúra úgy, hogy pontosan tudják, hogy nem akarnak Téged felvenni, így csak az idődet és energiádat pocsékolod. 

Nagyjából ennyi jutott eszembe arról, hogyan is jelentkezzük egy állásra. Tudom, hogy rengetegen írtak már hasonló tippeket, de annyira sok gáz jelentkező volt a mostani meghirdetett állásunkra is, hogy muszáj voltam így összeszedni azt, ami zavar. 

Ha eszetekbe jut még valami, akkor írjátok meg kommentben!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése