Figyeljünk oda magunkra és járjunk szűrésekre!

Előre szólok, hogy ez egyáltalán nem egy könnyed, vidám bejegyzés lesz. Szeretnék ilyen témákról írni, de napok óta meg van döbbenve a lelkem és a szívem. És szó szerint sokkot kaptam. Egy olyan tragédia történt az elmúlt napokban, amit sokáig nem fogok tudni magamban helyretenni. A híradásokban már biztosan hallottátok, hogy meghalt Urbán (Pete) Zsófia énekesnő és blogger. Méhnyakrákban. Egy olyan ráktípusban, amit ha időben felfedeznek, teljesen gyógyítható. Borzalmas, nem? 

Hogy lehet, hogy Magyarországnak van a méhnyakrák halálozási arányával kapcsolatban a legrosszabb statisztikája Európában? Elkeserítő. És főleg elkeserítő azon információk tudatában, ami Zsófi és Szentesi Évi története kapcsán jutott el hozzánk. Vagyis, hogy mindkettőjüknek az orvosa elbagatellizálta a méhnyakrák jellegzetes tüneteit hosszú hónapokon keresztül ahelyett, hogy azonnali, hatékonyt kezelést kaptak volna. Évinek szerencséje volt, mert egy szuper orvos kezébe került a sarlatán után, de Zsófinak sajnos ekkor sem osztott jó lapokat a sors, pedig egy édes 2,5 éves kislány várta haza a gyógyulásból. 

Zsófi kálváriájáról a blogjában az Ez történt idáig című bejegyzésben olvashatsz ide kattintva!
Szentesi Évi története a megszokott szókimondó formátumban pedig ide kattintva olvasható el!

Az egyiküknek szerencséje volt, a másiknak nem. Pedig mindketten hátrányból indultak azért, mert az orvosok nem vették elég komolyan a munkájukat. És ennek eredményeképpen Évi elvesztette a méhét, míg Zsófi kislánya az anyukáját. Felháborító. 

EZÉRT MOST A LEGKOMOLYABBAN MEGKÉRLEK TÉGED, HOGY HA AZ ALÁBB LEÍRT TÜNETEK VALAMELYIKÉT MAGADON TAPASZTALOD, AKKOR AZONNAL KIVIZSGÁLTATOD MAGAD, NEM HAGYOD MAGAD HÜLYESÉGEKKEL LERÁZNI ÉS FÉLVÁLLRÓL VENNI A DOLGOKAT! MERT EZ BIZONY AZ ÉLETEDBE KERÜLHET!

Milyen tünetek alapján gyanakodj méhnyakrákra?

"A méhnyakrák hosszú idő alatt fejlődik ki, panaszokat eleinte egyáltalán nem okoz. Ezért különösen fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen az idejében felfedezett elváltozás eredményesen kezelhető. A daganat kialakulását jelezheti a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, amely nem a várt menzesznek megfelelő időben indul, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán. Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festenyzett, akár "húslészerű" is lehet. Ha a daganat a méhüreget elzárja, nincs a külvilág felé útja a menstruációs váladéknak, így erős alhasi fájdalmat okozhat annak méhüregen belüli felgyűlése, mely el is gennyedhet, és a keringési rendszeren keresztül fertőzést okozhat. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés, nehezített széklet- és vizeletürítés. Előrehaladott stádiumban a daganat betör a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly kialakulását eredményezi. A daganat leszoríthatja a húgyvezetéket, így a vesében keletkezett vizelet elfolyása akadályozottá válik, a vesemedencében vizelet gyülemlik fel, mely szintén felülfertőződhet. A beteg halálát leggyakrabban az egész szervezetére terjedő fertőzés (szepszis), vagy jelentős érkárosodásából eredő elvérzés okozza." (Forrás: Mályvavirág Alapítvány

ÉS PERSZE ÉVENTE MINIMUM EGYSZER ELJÁRSZ SZŰRÉSRE IS A NŐGYÓGYÁSZHOZ!

Ez nem választható opció, hanem kell. Nem kellemes, nem szórakoztató, de évente 1 napig ki lehet bírni. És ha az eredményeden meglátod a P4-et, akkor nem esel kétségbe, és dugod homokba a fejedet, hanem addig mész, amíg valaki érdemben nem vizsgál ki és foglalkozik veled. 

UGYANEZ VONATKOZIK A MELLRÁKRA IS, MINDEN HÓNAPBAN ÖNVIZSGÁLATOT TARTASZ, ÉS ÉVENTE EGYSZER EZT IS MEGSZŰRI A NŐGYÓGYÁSZOD!

Ha nekem nem hiszel, hogy ez mennyire fontos, akkor olvasd el, hogy Ági mit gondol erről, aki éppen most épült fel a rákból. Hidd el, ő is azt hitte, hogy ez vele nem eshet meg. De mégis megtörtént. És bár más formában, de megtörtént Judittal is, akiről ide kattintva olvashatsz! Itt egy hasznos összefoglaló, hogy és miként vizsgáld meg magad havonta! Célszerű a menstruációt követő második, harmadik napon megvizsgálnod, mert ekkor a mell könnyen és fájdalom nélkül tapintható, mert a menzesz előtti duzzanat már ilyenkorra leapad.

Kép forrása ide kattintva!

Csajok, vegyük ezt komolyan. Csak ennyit, és nem többet! Bele kell, hogy férjen a bulik, barátok, éttermek és kalandok sora mellett az is, hogy az életünkre vigyázzunk. Mert helyettünk ezt bizony senki nem teszi meg!

A fenti zseniális póló ide kattintva beszerezhető!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése