Inspiráló gasztonómiai műsorok

Be kell vallanom valamit. Az hiszem, hogy gasztro műsor függő lettem. Ahogy öregszem, az aktuálisan követett sorozatok listája mellé bejönnek olyanok is, amiknek a témája az ételek. Nem tudom, honnan eredeztethető nálam ez a dolog, és mikor kezdődött, de egy ideje elég aktívan tart. Szerencsémre, vagyis Zs. szerencséjére ezeknek a nézése nem a vége a dolgoknak, hanem a kezdete. Nem csak az ételek nézése, de megalkotása, egy-egy újdonság kipróbálása is hatalmas örömöt tud okozni. Valószínűleg mostanában ezzel kompenzálom az unalmassá vált dolgokat, amin nem tudok változtatni. Na de akkor lássuk is, hogy milyen gasztro témájú műsorok inspirálnak. 


River Cottage

Hihetetlen forma az ember, aki a River Cottage jelenség közponjában van, és egészen elképesztő, hogy ilyen mentalitású helyek is vannak a világon. Tudom, hogy ez nem teljesen igaz, de az én agyamban Dorset a tökéletes otthon. Mint Csodaország konkrétan. Olyan környezet, ahogy én is képzelem majd az öregkorunkat Zs-vel, ahol a föld, a növények és az állatok tisztelete legalább olyan fontos, mint az egymás iránti szeretet. Lenyűgöző, ahogy Hugh és a többiek viszonyulnak mindenhez, mi nagyon sok mindent tanultunk tőlük. 

Bár az angol konyha ízvilága abszolút nem az én ízlésem, Hugh hatására az étkezésünk merőben átalakult. Lehet azt mondani, hogy ez a műsor volt jó értelemben az utolsó csepp a pohárban, amitől elmozdultunk egy régóta vágyott irányba. Ahogy a filmek és az egyéb élmények hatására jobban beleástuk magunkat az étkezés és az ételek alapjaiba, nagyon elborzadtunk, ráébredtünk dolgokra,és átalakítottuk eddigi szokásainkat. Erről fogok írni bővebben is, de nagyon lecsupaszítva, már csak szabad tartású (free range) csirkét és tojást vásárolunk, és körülbelül heti egyre csökkentettük a húsfogyasztásunkat. Nagyon jókat eszünk így is, mégis tudjuk azt, hogy a tányérunkra kerülő hús meg van becsülve, megérte ennek az állatnak elpusztulnia ezért. Mert ez volt a műsor fő tanulsága számunkra, hogy az ételt és a mögötte lévő növényeket és állatokat mindig tisztelni kell. Nem csak miattuk, hanem a saját egészségünk megóvása érdekében is. 

A River Cottage sorozatból a következőket ajánlom a legjobban: 

Én és a zöldségeim: Egy körülbelül 10 részes sorozat arról, hogyan lett 3 hónapra Hugh vegetáriánus. Azért döntött a vegaság mellett, mert úgy gondolta, hogy jobban oda kell figyelnünk a bolygónkra, és sokkal kevesebb húst kellene fogyasztanunk. Hogy bebizonyítsa mindenkinek, hogy bizony el lehet élni csak zöldségek fogyasztásán (tojást és sajtokat is evett), leforgatta ezt a pár részes sorozatot, amiben nagyon jó receptek, ötletek és egy tanulandó hozzáállás van a zöldségek felé. Amiért a legjobban megérte? Az avokádós csokikrém a legnagyobb találmány, azóta nem tudok erről lekattanni, heti kétszer biztos, hogy az asztalra kerül.

River Cottage minden napra: Egy-egy részben egy étkezési típust mutat be hasznos ötletekkel, receptekkel. Végigveszi a reggelit, ebédet, vacsorát, kenyérféléket, desszerteket, vagyis mindent, amit szeretünk. Könnyű, ízes receptek jellemzik, és örökké hálás leszek a joghurtos kenyérreceptért, amit összeállítani tényleg 10 percbe telik, mert még keleszteni sem kell.

És persze mindent ajánlok, amit a Youtube-n River Cottage név alatt találtok, mert minden részben van egy-egy hasznos tanács, ötlet, amit a kertben vagy főzés közben lehet használni. 

Gordon Ramsay

Na erről komolyan litániát tudnék erre, hogy mennyire kattantam rá a Gordon nevével fémjelzett műsorokra a Youtube-n. Be kell vallanom, hogy az elején nem igazán voltam oda Gordonért. Mindig is inkább Jamie típus voltam főzés terén. Valahogy Gordon receptjei nem nekem szóltak, túl sok és bonyolult alapanyag volt bennük, és elképzelni nem tudtam, hogy én valami ilyesmivel álljak elő egy melós nap végén. Na ez a helyzet azóta sem változott, de nem is a főzős műsoraiért szeretem ezt az embert. Hanem elolvastam az életrajzi könyvét, és teljesen lenyűgözött a munkássága. Ez az ember nem ismer lehetetlent, és soha nem adja fel. Van egy pár híresség, akinek az életéből tanulni lehet, szerintem ő az egyik ilyen. Harcos, kitartó és mindig tudja a következő célját. Nem fél beismerni, ha téved, de ha eldöntött valamit, akkor azért tűzön-vízen átmegy. Nagyon motiváló. De hogy miért is mondtam el mindezt? Mert még mindig nem a főzését követem figyelemmel, hanem azokat a műsorokat, amiben ő alakít át, keres tehetségeket. Szeretem, hogy magas az elvárása, de tud dicsérni, objektíven látja a helyzetet és mindenkiből a legjobbat akarja kihozni. 

És hogy miket szeretek a legjobban tőle? Sajnos ezeket angolul nézem, szóval csak azoknak ajánlom, akik kicsit is értenek ezen a nyelven, mert az ételek és az összetevők néha még nekem is kihívást jelentenek.

Mesterszakács - USA és Ausztrália verzió
Ennek a műsornak a lényeg, hogy egy otthoni, képzetlen szakácsból mesterszakácsot faragjanak hosszú munkával. Mindenféle kihívásban kell részt venniük csapatban és egyénileg is. A kiesős próbák eléggé elképesztőek, hihetetlen, ahogy ezek az emberek bírják ezt a nyomást. Az amerikai verzióban oda és vissza vagyok a zsűriért, Gordon Ramsay, Joe Bastianich és Graham Elliott számomra tényleg a kulinária nagyágyúi. Mindegyikőjük munkásságát etalonnak tekintem, szuper, ahogy ők tanítják az embereket a műsor során.  Az első évad győztese, Whitney Miller és a harmadik évadban szereplő vak Christine voltak azok, akiknek a műsor miatt az életét most is követem, mert szuperkreatív receptjeik és lenyűgöző tehetségük van. Az ausztrál verzió sokkal szerethetőbb, viszont sokkal nagyobb kihívások elé állítják a versenyzőket, mint az USA-ban. Imádom, hogy ebben a verzióban van Masterclass, ahol a nézőknek is tanítanak mindenféle fortélyokat. Így tanultam meg igazi grill csirkét sütni. :)

Kitchen Nightmares
Főleg az USA-ban forgatott részeket szeretem, de megnézem az UK-sokat is. Ez igazi kikapcsolós műsor, ha csak valamit szeretnék, hogy menjen a háttérben, mert mondjuk épp felmosok, akkor biztos, hogy egy ilyet fogok elindítani. Pontosan tudom, hogy egy csomó minden a show része, de akkor is imádok megdöbbenni azokon az állapotokon, amik ezekben a vendéglátóhelyekben uralkodnak, és lenyűgözve figyelem, hogy próbálja meg rendbe kapni Gordon ezeket az éttermeket. Sok hasznos tipp van benne azoknak, akiket érdekel a vendéglátás, és nagyon jó megfigyelni ebben a műsorban azt is, hogy az emberekbe vetett hit hiánya okozza a legnagyobb problémákat. Amíg hisznek az emberben mások, addig a csillagot is lehordja az égről, amint elveszti a hitét magában, már semmit nem tud normálisan megcsinálni. Hihetetlen csodák mennek végbe ebben a műsorban még úgy is, hogy az éttermek többsége bezárt Gordon látogatása után. 

Húúú, ez a bejegyzés nagyon hosszúra sikeredett, ne haragudjatok! Milyen gasztro témájú műsorokat szoktatok nézni? 

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése