Ismerjük meg a valódi személyiségünket!

Sokszor magunk sem tudjuk, hogy hová tartozunk, kik vagyunk, milyen a valósi személyiségünk. A napi harcokban, gondokban és örömökben hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani a valódi énünket, és megfelelni mások elvárásainak. Majd hirtelen elkezdjük azt érezni, hogy valami jó. Nem lehet tudni, hogy mi, de nem igazán érezzük magunkat jól a bőrünkben. És akkor elkezdünk kutatni, hogy mi is lehet a gond. 

Először másokban látjuk a hibát (mert ő megengedheti magának, én meg nem; miatta tartok itt, ahol most; visszatartanak mások; nem tudom miatta megengedni magamnak stb.), aztán egy idő után eljön a szembenézés fázisa. Hogy bizony SOHA nem másoktól függ az, hogy mi magunk mennyire érezzük boldognak magunkat. Mert valljuk be, attól, hogy XY-nak több van vagy lesz, a mi életünkben mi változik? Attól, hogy valaki vissza akar minket lökni a lejtő aljára, nekünk muszáj ezt hagynunk? Muszáj olyan dolgokat csinálnunk, amiket nem akarunk? Ugye, hogy nem? És ilyenkor jön az a pont, amikor az ember megpróbál szembenézni magával. ÖNMAGÁVAL, igen, csupa nagybetűvel. És elkezdi vizsgálni azt, hogy milyen folyamatok, kérdések, vágyak és lehetőségek irányítják az ő életét és személyiségét. És lassan elkezdi magának bevallani, hogy valójában mire is vágyik. De ez az út nagyon rögös, megismerkedni saját magunkkal az élet egyik legnagyobb tanítása. 

Mindenki álarcot visel, a kép forrása ide kattintva!
Ilyenkor elővesszük az önfejlesztő könyveket, filmeket és igyekszünk egy-egy hasznos ötletet, tippet átültetni a saját életünkbe. De szerintem nem itt kéne kezdenünk. Fel kéne mérnünk, hogy mi magunk valójában milyen típusú személyiségek is vagyunk. Mik a gyengéink és erősségeink. Hogyan reagálunk egy-egy nehezebb szituációra? Mitől is tartunk valójában a legjobban? Sok mindent gondolunk magunkról, de nem látjuk objektíven kívülről a reakcióinkat, viselkedésünket egy-egy helyzetben. Lehet, hogy észre sem vesszük, mégis iszonyúan reagálunk valamire, ami mások szemében egy teljesen hétköznapi dolog. Vagy sokkal jobban megvisel legbelül valami, mint azt gondoljuk. Vagy csak szimplán mi úgy érezzük, hogy nagyon nyitott személyiségek vagyunk, közben a környezetünk meg zárkózottnak tart minket vagy fordítva. A lényeg, hogy nem látjuk objektíven a dolgokat. 

És ilyen esetekre vannak a személyiségtesztek. Hogy az emberek egy megadott sablon alapján be legyenek kategorizálva egy-egy sémába. Itt találtam egy nagyon-nagyon jó oldalt, a lelektanitipusok.netet ahol rövidebb és hosszabb tesztek is vannak az elemzésre, amit az ember teljesen szabadon tölthet ki, mindenféle regisztráció nélkül. Ajánlom mindenkinek, hogy szánja rá az időt, töltse ki, és olvassa el az értékelést. Persze, ezeknek a teszteknek a végén sablon összegzés van a különféle típusokra, de sok mindent tanulhatunk magunkról, a személyiségünkről. Nem fogja megmondani, hogy mit változtass magadon vagy hogy mik a jó és rossz tulajdonságaid, de kapsz egy részletes képet arról, hogy a teszt alapján milyen személyiségjegyekkel rendelkezel. Lehet, hogy már mindent tudni fogsz, amit leírnak, de az is lehet, hogy lesz benne egy-egy megdöbbentő, új infó magadról, ami más megvilágításba helyezi a dolgokat. Tényleg ajánlom mindenkinek, hogy szánjon rá egy kis időt, és teszteljen, ha másért nem, akkor a móka kedvéért és azért, mert régen mindig kitöltöttük a magazinok hülye tesztjeit. :)

És mielőtt valaki megkérdezné, az oldal egy fillért sem fizet nekem, csak mivel hasznosnak gondoltam azt, amit csinálnak, megosztottam Veletek is, hátha valakinek éppen jól jön. 

Vigyázzatok magatokra!

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Cipruson Dorka

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése