Sütőtök szirup egészségesebb verzióban

Sütőtök, sütőtök és sütőtök minden mennyiségben! Nálunk most a következő két hétben ez lesz a menü, minden formájában. Lesz édes, sós, folyékony és szilárd, amit csak készíteni lehet belőle. Mivel eddig nem volt a lakásunk egy sütőtök nagyhatalom, így most várok minden olyan receptet vagy ötletet, amit Ti szoktatok belőle csinálni. Eddig leves, töltött és édes verzió van tervben, de ha tudtok tuti tippet, mindenképpen írjátok meg, kipróbálnánk szívesen.

Cserébe én is hoztam egy sütőtök szirup receptet, aminek az eredetije ide kattintva megtekinthető. A szirupot palacsintára, kávéba, tejbe vagy bármilyen süteménybe/re fel lehet használni, szóval tényleg csak a fantáziátokra van bízva, hogy mit csináltok vele. De akkor jöjjön is az egészségesebb verzió cukor nélkül, ami elképesztő módon datolyát tartalmaz. Igen, datolyát, de higgyétek el, nagyon finom lesz így is.

Tehát akkor a hozzávalók az egészségesebb verzióhoz:
10 darab kimagozott datolya
1 és 3/4 csésze víz
1/2 csésze tökpüré
2 rúd fahéj, de mehet bele őrölt is
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 vaníliarúd, de mehet bele aroma vagy őrlemény is. 

Áztassuk be a datolyát minimum 20 percre. Majd szűrjük le, és tegyük bele a vízzel együtt a turmixgépbe, és jól dolgozzuk őket össze, amíg egyenletes sűrűségű folyadékot kapunk. Az így elkészült szirupot, és az összes többi hozzávalót öntsük bele egy lábosba, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el főzni addig, amíg enyhén el nem kezd forrni. Kóstoljuk meg, és ha kell, akkor adjunk hozzá még bátran fűszert vagy akár édesítőt is. Kislyukú szűrűn vagy konyharuhán keresztül alaposan szűrjük át, hogy minden nagyobb darabot és felesleges hozzávalót eltávolítsunk, majd az elkészült szirupot öntsük tiszta edényekbe. 

Felhasználhatjuk a reggeli kávénkba is, de ahogy fentebb írtam, a felhasználása teljesen végtelen számú, mindenkinek a fantáziájára van bízva.

A cukros verziót az eredeti linken angol nyelven meg tudjátok nézni!  

Van kedvetek megcsinálni?

Dorka
https://www.facebook.com/kozmopolita

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése