Hasznos tippek a Facebook használatához!

Mindannyian használjuk a közösségi oldalakat, főleg a Facebookot. Minden nap csekkoljuk mások bejegyzéseit, megosztjuk a gondolatainkat, kedvenc zenéinket és fényképeinket. Bár életünk nagy részét előtte töltjük, nagyon sok olyan tulajdonsága van, amiről nem tudunk vagy nem figyelünk rá. Jöjjön pár tipp, hogy milyen lehetőségeink vannak. 

1. Mindenképpen ellenőrizd le az adatvédelmi beállításaidat!

Még mindig megdöbbenve hallom, hogy a legtöbb ember nem is tudja, hogy mire érdemes odafigyelni az adatvédelmi beállításoknál. Pedig tényleg nem árt tisztában lenni azzal, hogy ki és mit láthat a profilunkon, hisz ez fogja garantálni, hogy idegenek nem tudnak arról, ha nyaralunk, nem látják a lakásunkban készült képeket, és nem adunk lehetőséget idegen zaklatóknak. Igen, nekem ebben volt már részem még pár évvel ezelőtt, szóval első körből tudom, hogy igenis oda kell figyelni arra, hogy mit osztunk meg másokkal. A képen látható, hogy ezt hol egyszerűen beállítani. Minden pont érthető, így csak pár percre van ahhoz szükség, hogy ne lássa mindenki a bejegyzéseinket.


2. Üzenetküldés Egyéb mappa, és be lehet állítani, hogy ne látszódjon, ha elolvastál egy üzenetet!

Valljuk be, hogy a normális beállítások mellett mindenki küldhet üzenetet valakinek. Maximum az Egyéb mappában landol, amit szintén érdemes időnként ellenőrizni, mert oda érkeznek meg azok az üzenetek, amik nem az ismerősöktől jönnek. Ha valaki fel akarná venni velünk a kapcsolatot, mielőtt bejelöl, biztos, hogy először itt fog próbálkozni. 

Tehát, ha ezt megnéztük, akkor jön a valódi tipp. Én nem igazán szeretem azt, hogy mindenki, aki küldött nekem üzenetet, azonnal látja, ha elolvastam és megnéztem. Úgy gondolom, hogy jogom van a magánélethez és ahhoz, hogy akkor válaszoljak egy üzire, amikor akarok, nem akkor, amikor a másik már azt látja, hogy 2 perce nem válaszolok neki. Szóval kell erre megoldás, és persze találtam is. 

Google Chrome böngésző esetén a Facebook Unseen kiegészítőt kell letölteni ide kattintva. Ez a kiegészítő blokkolja azt az URL címet, amit a Facebooknak küld a gépünk akkor, amikor az üzenetet elolvastuk. Minden üzenetedet alapból olvasatlannak jelöli, és manuálisan lehet beállítani egy-egy levélnél, hogy mikortól legyen olvasott, ha már van időnk és kedvünk válaszolni rá. 

Ha nem Chrome-t használsz, akkor egy kicsivel nehezebb a dolog, mert az Ad Block Plus kiegészítőt kell telepítened, de nem lehetetlen feladat. Itt kell beállítani a kiegészítő egyedi szűrőinél (costum filter) ezt: "facebook.com/ajax/mercury/change_read_status.php$xmlhttprequest". Az Ad Block Plus előnye még, hogy nem csak ezt, de az összes reklám tiltását is be tudod rajta állítani, ami nagyon meg tudja könnyíteni a böngészést. 

3. Idegesítő barátok és ismerősök követésének tiltása

Személy szerint megőrülök az állandó kutyás posztokat, idézeteket, kisgyerekeket megosztó emberektől. Még akkor is, ha imádom a személyiségüket, akkor sem vagyok hajlandó beteg gyerekek és félig megvert kutyák képét nézni naponta. És nem, a gyerekek első büfije/kakija/fogacskája sem igazán érdekfeszítő számomra. Ilyenkor számomra zavaró posztot eltüntetem a bejegyzés mellett jobb oldalon található nyílra kattintva, ahol kiválasztom ezt a lehetőséget: "Ezt nem szeretném látni". És ennyi, a gyomorforgató dolgok eltűntek. 

Na jó, ha valakit szeretek, akkor normális keretek között, vagyis heti egy infó max. az adott kutyáról, gyerekről, gondolatról stb. belefér. De több nem. És ha ezt valaki nem képes betartani, akkor bizony nem csak egy posztját tüntetem el, hanem az egész életét a hírfolyamomból. Ez sem túl bonyolult: Ugyanott a nyílnál, azt kell kiválasztani, hogy XY követésének vége. Nyugi, nem kap róla értesítést, nem lesz belőle sértődés, sem semmi. Csak nyugalom,béke és egy izgalmas üzenőfal. 

4. Ha nem szeretnéd, hogy valaki lássa a te dolgaidat!

Bizony vannak olyan esetek, amikor nem lehet a jelölést visszautasítani. Mert az adott személy a szüleink barátja, volt tanárnő, házsártos szomszéd stb. De a visszaigazolástól függetlenül egyáltalán nem szeretnénk, ha ő is tudna arról, hogy mekkora bulit csaptunk a héten, mennyit lógtunk a haverunkkal, és milyen cukker papucsot vettünk. Nem azért, mert bármit tudna kezdeni az infóval, hanem azért, mert csak na. Attól, hogy valakit ismerünk, még nem kell, hogy mindent tudjon. Erre találták ki az adatvédelmi beállításoknál, hogy kivel osztod meg a bejegyzéseket. Ezt lehet minden egyes bejegyzésnél állítani, de lehet általánosan is beállítani azt, hogy Mari néni biztos, hogy ne lássa az életünk dolgait.

Ti tudtok még hasznos tippeket a Facebook használatához?

Dorka

https://www.facebook.com/kozmopolita?ref=hl

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése