Pára- és penészmentes otthon bevált trükkökkel

Télen  a legnagyobb bajom Cipruson a központi fűtés hiányával és a párával van. Rá kellett jönnöm, hogy a helyiek ugyanúgy fáznak a fűtés nélküli lakásokban, mint én, csak valamiért a mediterrán környezetre hivatkozva nem terveznek ilyen rendszereket az épületekbe. De persze az összes létező mozdítható fűtőeszközt megveszik minden télen, hogy meleg legyen, szóval ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni. Viszont a párával muszáj, mert különben megenne minket a penész, ha nem tenném. És nem azért, mert koszosak, igénytelenek vagy nemtörődömök vagyunk, hanem mert új építésű lakásban lakunk, ahol sajnos nem várták meg, hogy normálisan kiszáradjon az épület. Ezzel az év nagy részében, amikor állandóan nyitva van az ablak, nincsen semmi probléma. De télen, amikor a páratartalom a levegőben is sokkal nagyobb a tenger miatt, sajnos minden lecsapódik azokban a szobákban (hálószoba például), amiket nem fűtünk egész nap. Ezért az elmúlt négy évben igazi páraszakértővé váltam, úgyhogy jöjjön pár tényleg kipróbált és működő tipp a pára és a penész ellen. 

Kép forrása ide kattintva!

Párátlaníts folyamatosan

Bár a boltokban nálunk viszonylag olcsón lehet kapni műanyag tálas párátlanító készülékeket, amikbe egy különleges párnát kell tenni, ami gyűjti a vizet, én mégis a drágább, elektromos verziót ajánlom mindenkinek. Tapasztalat, hogy ezek a Ceresit és koppintásai készülékek a tizedét nem tudják elszívni annak a víznek, ami a lakásban van. És a folyamatos utántöltéssel nekünk az egész lakásban simán behozták a készülék árát körülbelül 2 év alatt. De mondom, nálunk tényleg nagy a pára. Ha mégsem tudunk beruházni elektromos készülékre, akkor érdemes egy szobába több  Ceresit Stop párát tenni, mert akármennyire is ráírják, hogy mekkora területre elég, nem fog igazán segíteni. Nekünk 2-3 volt egy kisebb szobában, és úgy tényleg hatékonyabb volt az egész. Plusz be kell vallanom, hogy nekünk a Ceresit másolatai, a noname termékek ugyanannyira voltak hatásosak, mint a sokszor 5x annyiba kerülő eredetiek. Szóval bátran lehet kísérletezni, hogy mi válik be. Rá lehet még sima, konyhai sóval is segíteni, az is gyűjti a párát, de mi ezzel nem kísérleteztünk hosszabban.

Szellőztess rendszeresen

Magyarországon kaphatóak páramérő készülékek, amikkel folyamatosan követni lehet, hogy mikor emelkedik magasabbra a kívántnál a pára mértéke a lakásban. Nagyon hasznos beszerezni, mert ezzel már a penész kialakulása előtt is tudunk védekezni, és nem kell megvárni, amíg a pára átveszi a lakásban az uralmat. Amint nő a páratartalom, érdemes alaposan kiszellőztetni addig, amíg újra a kívánt magasságba csökken le. Nekünk nincs ilyen készülékünk, mert Cipruson sehol nem találtunk egy darabot sem (vagyis nem csak mi küzdünk ezzel folyamatosan), ezért körülbelül 3 óránként tartunk egy alapos szellőztetést a lakásban. Az extra meleggel járó tevékenységek közben, például főzés közben bezárom az amerikai konyhás nappali ajtaját, hogy a meleg ne tudjon bemenni a hidegebb helységekbe. Fürdés után pedig azonnal kinyitom az ablakot a fürdőszobában (szerencsére már van rajta), hogy ne a többi szobába, hanem kifelé menjen a pára. 

Kép eredetije innen van!

Ha már felütötte a fejét a penész

Tudom, hogy sokan valami borzalmasan igénytelen dolognak tartják azt, ha egy lakás penészes, így vagyok ezzel én is. Még úgyis, hogy tudom, hogy nem tehetek róla, szörnyű látni, ahogy újabb mini felületeken üti fel a fejét a kis szemétláda. De mára már hatásos keverékkel indulok neki a csatának, tudva, hogy semmi szükség mérgező vegyszerekre ahhoz, hogy tényleg elbánjunk hosszútávon a penésszel. És higgyétek el, ha a mi hálószobánkban, ahol reggelre áll az ablakon és alatta a víz, és vizes a párna a párától, sikerült megoldani a helyzetet, tényleg működik ez megoldás. Persze lehetséges, hogy más kombinációban is működik, de nekem ez vált be, így ezt osztom meg. 

1. Egy napos reggelen, amikor egész napra nem várható eső, a nyitott ablaknál száraz papírral letörlöm a már kialakult penészt. Nagyon kell vigyázni, hogy ne kerüljön máshová, mert a penész hosszútávon nagyon komoly betegségeket okozhat. 
2. Nedves, Lidlben kapható tisztítós törlőkendővel (ezzel) áttörlöm a falat óvatosan, hogy tiszta legyen, és ne legyenek rajta maszatos foltok, majd hagyom egy picit száradni (1 óra).
3. Enyhén ecetes szivaccsal áttörlöm a penészes részt és környékét. Vigyázok, hogy ne áztassam el a falat, de azért kerüljön mindenhová ecet. Hagyom minimum 3 óráig száradni nyitott ablaknál. 
4. Délután egy spriccelős flakonba 2 deci forró vízhez töltök 1 evőkanál teafaolajat (ilyet), jól összerázom, majd befújom a penészes részeket. Ezt csak nyitott ablaknál csináljunk, mert az olaj illata nagyon erős, viszont tényleg szuperül fertőtlenít. Hagyjuk nyitva az ablakot addig, amíg lehet, aztán pedig abban a helységben kapcsoljuk fel a fűtést is, hogy jól ki tudjon száradni a fal addig, amíg le nem fekszünk. 

 Imádom ezt a képet, forrása itt van!

Tudom, hogy ez elsőre macerásnak tűnik, de egészében összesen 15 percnyi munkáról beszélünk, ami nem sok. Én ezt még annyival szoktam megerősíteni, hogy 1-2 hetente a penészedésre hajlamos részeket befújom újra a víz és a teafaolaj keverékével, hogy szépen még a kis, falban lévő spórákat is elpusztítsa. Eddig hatásosan. :)))

Ti milyen módszerekkel védekeztek a pára és a penész ellen?

Dorka


Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése