Túl sokat vásárolunk!

Vivienne Westwood gondolatai jönnek erre a hétfő reggelre, amikkel akkor futottam össze, amikor ötleteket keresgéltem az esküvői ruhához. És bár nem tör filozófiai magasságokba, mégis úgy gondolom, hogy nagyon is fontos annak a jelentősége, amit ő mond. De akkor jöjjön is a lényeg:

"Vásárolj kevesebbet. Válassz jól, tartson sokáig, amit veszel. Inkább a minőségre, mint a mennyiségre figyelj, mert az emberek túl sok ruhát vásárolnak maguknak. Tudom, hogy én szerencsés vagyok, mert simán kölcsönvehetem a ruhákat a bemutatókról, és minden le van tudva, de akkor is utálom, hogy mindenkinek túl sok felesleges kacata van. A rosszabb körülmények között élő embereknek erre még jobban oda kéne figyelniük, hogy jobb életük legyen.


 Ez nem azt jelenti, hogy olcsó és gagyi dolgokat kell venni. Hanem inkább azt, hogy 6 darab helyett vegyünk csak egyet, amit tényleg nagyon tetszik. Ne a vásárlás öröméért vegyünk meg minél többet. Azt gondolom, hogy az embereknek nem a divatra, hanem a világra és az élményekre kéne inkább költeniük. Fontos, hogy nyissunk a kultúra felé ehelyett. Az első, amit a városban élő emberek megtehetnek önmagunkért, hogy eljárnak művészeti kiállításokra. És elkezdenek más értékrendet építeni maguknak, ahol nem a divat, hanem az emberi kapcsolatok és azok gyökerei vannak a középpontban." 


Szerintem nagyon elgondolkodtató, hogy még ő, aki maga is diktálja a divatot, arra próbálja felhívni a figyelmünket, hogy túl sok felesleges dolgot veszünk meg magunknak. Az életünknek nem a tárgyakról, hanem az élményekről kéne szólnia. Erre még magamat is emlékeztetnem kell sokszor azért, mert hajlamos vagyok a shopping lázban elfeledkezni arról, hogy még mindig van egy csomó cuccom, amit nem használok ki, és nem kell megvennem valamit azért, mert le van akciózva, de már nagyon sokat fejlődtem. Az idei fogadalomlistám egyik alapja az, hogy sokkal átgondoltabban, a minőségre helyezve a hangsúlyt veszek meg bármit is.

Ti mit gondoltok erről?

Dorka

A Kozmopolita megtalálható a Facebookon is ide kattintva!

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése