Spórolási tippek, amik nekünk beváltak

Ahogy az előző bejegyzésben megírtam, idén sokkal költséghatékonyabb szeretnék lenni minden téren, mert hosszas vizsgálat alapján arra jöttem rá, hogy egy csomó pénzt elköltünk felesleges dolgokra. Nem vészes a helyzet, de igazából, ha okosabban csinálnánk, akkor sokkal több pénz maradna a zsebünkben, amit a lényeges, igazán tartalmas élményekre lehetne költeni. Tehát, most pár hete néhány új, vagy régebben már használt, de elfelejtett szokást vezettünk be az életünkbe a siker érdekében. 

Kép innen!

Láss tisztán

Minden hatékonyan működő pénzügyi rendszer alapja először az, hogy egyáltalán felmérjük azt, hogy hányas az a bizonyos kabát. Ha ez nincs meg, akkor teljesen céltalanul erőlködünk a spóroláson, a hatékonyabb pénzbeosztáson. Látnunk kell, hogy pontosan mennyi bevételünk van, mennyi kiadásunk (ebbe a legutolsó papírdarabot is bele kell számolni, amire költünk), és aztán tudunk egy reális tervet összeállítani a teendőkkel. 
1. Tehát először is, mi úgy kezdtünk neki, hogy megírtuk, hogy mennyi fix havi bevételünk lesz ebben az évben. Majd, mivel idén nagyobb kiadásokkal számolunk, megnéztük, hogy mik azok, amik nem a havi megszokott tételek (pl. esküvői kiadás), és azokat levontuk a bevételből, és a maradék pénzzel gazdálkodunk. 
2. Közben néhány hétig rendszeresen írtuk, hogy pontosan mikre is mennek el a pénzeink, így kaptunk egy képet az általános költési szokásainktól. 

Borítékos rendszer

Az előző pont után szépen a tavalyi, havi kiadásaink alapján kiszámoltuk minden hónapra, hogy mennyi kiadásunk lesz. Ezek a költségek két csoportba oszthatóak, havi rendszerességgel fizetendőkre és évente pár alkalmasokra. Ha valamit csak egyszer vagy kétszer kell fizetni egy évben, akkor azt elosztottuk 12-vel, és megkaptuk azt a havi összeget, amit el kell különíteni arra, hogy ne egyben legyen megterhelő az összeg kifizetése. Ezek alapján megcsináltuk a borítékokat, amikbe minden hónapban, Zsolti fizetése után betesszük a pénzeket. Mindenre egy pici biztonsági tartalékkal számoltunk, hogy aztán, ha ott gyűlik az összeg, akkor tudjunk neki örülni.  

Így néznek ki a borítékok:

Villany: Kéthavonta van számla, szóval átlagoltuk a fogyasztást, és az alapján teszünk be havonta egy fix összeget.
Gáz: Körülbelül havonta 3 gázpalackot fogyasztunk el, így annak az árát + még egy kicsit teszünk el.
Víz: háromhavonta jön, így átlagoltuk az árat a havi fogyasztásra.
Közös költség: Évente egyszer kell fizetni a számlát, így elosztottuk 12-vel, így jött ki az összeg.
Internet: Fix díjas, így azt tesszük be.
Útadó: Félévente fizetjük, így hattal osztottuk a díjat.
Autó: Mivel régi autónk van, fel kell készülnünk arra, hogy lehet vele valami probléma, így egy olyan összeget, ami belefér, félreteszünk havonta erre, nehogy gond legyen.
Benzin: Hónap elején teletankoljuk az autót, aztán a jattból megoldjuk a többit.
Biztosítás autóra: évente egyszer fizetünk, így azt is átlagoltuk.
Biztosítás nekem: Mivel nem lehet két helyen TB-t fizetni, így be vagyok biztosítva, ha bármilyen fekvő ellátásra lenne szükségem vagy komolyabb baj lenne itt Cipruson, ez fix összeg havonta.
Telefonok: Ez az összeg általában változó, mert csak nekem van fix előfizetésem (20 euró havonta, és afölött tölteni kell a kártyát), Zsoltié nem ilyen, de azért lehet vele kalkulálni

Ne tehát ezeket betesszük a borítékba, még akkor is, ha neten fizetjük majd be őket. Ha az internetes fizetés mellett döntünk, akkor átutaljuk a pénzt, majd aztán szépen kivesszük a borítékból az összeget, és beforgatjuk a heti készpénzbe, ami a kajára megy. 

Tegyél félre

Tudom, hogy sokan azt mondják, hogy képtelenség kisebb összegből eltenni, mert lenne annak is helye, de szerintem a spórolást annak kell tekinteni, mintha minden hónapban az eltett összeg is számla lenne, és kötelező lenne befizetni. Így nem azt érezzük, hogy feleslegesen megy el, hanem hogy be kell tennünk. Mi most a normálisan eltett pénzeken felül, amit az esküvőnkre szánunk, egy apró dologgal teszünk még hozzá havonta a költségvetéshez. 
Minden nap a Zsolti jattjából minimum 2 eurót elteszünk egy kaspóba, amit a hónap végén szabadon felhasználhatunk. Tudom, hogy otthon soknak tűnik a két euró, de itt belefér, plusz nem is ez a lényeg, csak az, hogy eltegyünk valamennyit. Ha 100 Ft-ot naponta, akkor is van valami elköltenivaló a hónap végén, amit szabadon elverhetünk. Na nekünk most ebből a januári kaspóból lett egy használt mosogatógépünk, ami 80 euróba kerül. Másképp nem fért volna bele, így viszont nagyon örülünk.  


Menüterv

Rá kellett jönnünk, hogy a legtöbb pénzünk a kajára megy el, mert 1. Zsolti iszonyúan sokat eszik, 2. sokszor el vagyunk fáradva annyira, hogy ne otthon együnk, hanem gyorsan valami drága szemetet vegyünk magunkhoz. És itt most nem az elmegyünk együtt étterembe dologra gondolok, hanem arra, hogy kifőzde, meki, pizzarendelés stb. Ha őszinték akarunk lenni, akkor nem is igazán vagyunk ezekért a kajákért oda, így inkább a lustaság az, ami erre hajt minket. Szóval ehelyett minden hétvégén írok egy menütervet a következő hétre.
Az összerakott kajáknak három szempontnak kell megfelelniük, minden munkával együtt fél, maximum 1 óra alatt el kell készülniük és tartalmazniuk kell zöldségeket és bele kell férniük az anyagi keretbe. Hogy miért? Mert a friss zöldség olcsó, mégis nagyon sokszínűen felhasználható. Akár egy finom krémlevesre, rakottasra, rizottóra gondolunk. Próbálok újdonságokat behozni a heti tervbe, amik egyszerűek, mégsem szoktuk gyakran enni őket. Az e heti menünk, ami alapján bevásároltunk ez, a sorrend a kedvemtől függ, mert azért mindent nem lehet megszabni előre:

Grill csirke + sütőben sült répa és kelbimbó + rizs
Grill halloumi zöldséges sajtnyárs + saláta
Édesburgonya tócsni tejföllel és sajttal
Kínai csirkeszárny + gombás rizs
Tojásos zabnokedli
Hagymaleves 
Paradicsomos tészta napon szárított paradicsommal és sok sajttal

Cseréld el

Ha van valami olyan hobbid, ami másoknak segíthet vagy mások is tudnak belőle profitálni, ne félj felajánlani a segítségedet. Nem muszáj mindent pénzért csinálni, lehetséges akár a szolgáltatásokért is így "fizetni". A lényeg, hogy kérj segítséget, ha szükséged van rá. Hidd el, mindig lesz olyan, aki segíteni fog. De fontos, hogy amikor másoknak van segítségre szüksége, akkor te is állj a rendelkezésükre, akkor is, ha éppen a fizetség nem azonnal jön.
Sőt, ha a baráti körötökben van még olyan, akinek hasonló hobbija van, mint neked, használd ki. Nálunk Zs. szereti a playstationt, szóval mi nem igazán veszünk új játékokat, hanem azt csináljuk, hogy ha egyet végigjátszott, elcseréli a haverjai között egy másik játékra, amit még nem ismer. Így mindenki örül az újdonságnak, és nem is kerül semmibe. Ez működhet könyvvel, magazinokkal, konyhai eszközökkel vagy bármivel, amiben tudtok közösködni.Add el

Ha valamire nincs szükséged, akkor add el vagy add oda másnak. Miért dobnád ki, hagynád, hogy porosodjon a lakásban, ha másnak még kincset is jelenthet? Mi eddig csak rászorulóknak igyekeztünk évente segíteni a kidobott cuccokkal, de most jöttünk rá, hogy ebből akár pénzünk is lehet. Eddig a hirdetés feladását és kezelését elég macerásnak tartottuk, így nem foglalkoztunk vele, de mióta vannak erre szakosodott Facebook csoportok, sokkal egyszerűbben és könnyebben lehet megszabadulni a dolgoktól. Az fontos, hogy csak jó állapotú termékeket adj el, olyat, amit te is szívesen megvennél.

Készítsd el vagy készíttesd el

Nem muszáj mindenből a drága kész terméket megvenni, ha jó kézügyességed van vagy jó ismeretségi körrel rendelkezel, akkor el is tudod magadnak készíteni a dolgokat. Varrj magadnak új ruhákat, készítsd el saját kezűleg a lakás dekorációját (aszalt gyümölcsök, száraz levelek, ágak stb. mindig a rendelkezésedre állnak), nyomtasd ki a fotóidat, használd fel a megmaradt karácsonyi fényeket. A YouTube és az internet rengeteg segítséget ad a DIY dolgokhoz, de a blogban is számot ötletet találhatsz ide kattintva!

Remélem, hogy tippjeim segítenek Neked is egy picit jobban odafigyelni az anyagiakra! Te milyen trükköket használsz a spórolásra?

DorkaDorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése