Az esküvő a Te nagy napod legyen!

Ahogy ebben a bejegyzésben megírtam már, idénre tervezzük az esküvőnket Zs-vel. Kifejezetten nem szeretnék csak ezzel foglalkozni a blogon, mert 1. nem gondolkozunk hagyományos keretekben és 2. nem szeretném, ha megunnátok ezt a témát. Mert persze teljesen természetesen, nekünk eléggé sokat ez jár a fejünkben. Bár mostanában a céges bevallásainkon, szerződéseken is kb. annyit agyalunk, mint az esküvőnk részletein. :) Persze biztos, hogy megemlítem majd egy-egy bejegyzésben hol tartunk, de állandó rovatot vagy ilyesmit nem szeretnék ennek biztosítani. A mai apropója annak, hogy erről szeretnék mégis beszélni, az az, hogy tudjátok, nem vagytok egyedül, ha nem akartok az elvárásoknak megfelelő esküvőt rendezni. Mert én is ilyen vagyok, és szeretném, ha éreznétek, hogy nem vagytok ufók ezért. 

Mert: 

- Teljesen normális, ha nem akarsz nagy csinnadrattát!
- Teljesen normális, ha nem szeretnél hagyományos lakodalmat!
- Teljesen normális, ha kiráz a hideg az esküvői játékoktól!
- Teljesen normális, ha nem akarsz hercegnős ruhát!
- Teljesen normális, ha vannak olyanok, akiket nem akarsz meghívni!
- Teljesen normális, ha extrémebb álmaid vannak!
- Teljesen normális, ha nem akarsz megfelelni a család elvárásainak!

Hidd el, ez a TE esküvőd, rajtad kívül már csak a párodnak van abba beleszólása, hogy pontosan hogyan, mikor, kivel szeretnétek ezt a fontos eseményt megünnepelni. Tudom, hogy ez eléggé gonoszul fog hangzani, de sem a szülőknek, sem a nagyszülőknek, távoli rokonoknak a véleménye nem lehet előbbrevaló, mint a Tiétek. És az is nagyon fontos, és ezt főleg a lányoknak mondom, hogy az esküvő NEM csak rólunk szól. Van benne egy másik ember is, akit a társunknak választottunk az életre, akinek figyelembe kell venni a véleményét. Ugye nem kell bemutatnom a Szex és New Yorkból azt a jelenetet, amikor Big sokkot kap az óriásivá nőtt ceremóniától, és inkább elmenekül? Persze nem túl valószínű, hogy a Te párod is ezt tervezi, de fontos, hogy ő is ugyanúgy élvezze ezt a napot, mint Te. Szóval az első és legfontosabb dolog, hogy Ti beszéljétek meg, hogy mit szeretnétek, és csak utána hallgassátok meg másoknak a véleményét is. 

Kép innen tölthető le!

Ma már annyi lehetőség van az esküvő megtartására, hogy nem kell olyan kompromisszumokat megkötni, amiket nem szeretnétek. Tudom, hogy miről beszélek, egy ideig én is próbáltam kompromisszumokat kötni a hagyományok, ki nem mondott elvárások miatt. De rá kellett jönnöm, hogy teljesen feleslegesen. Vannak olyan szituációk, amikben érdemes kompromisszumot kötni az esküvő miatt és van, amiben semmi értelme nincs. Ezt mindig Te tudod, hogy neked mi éri meg a legjobban, de a legegyszerűbb megvizsgálni az alábbi szempontokat a döntésnél. Nagyon fontos, hogy minél inkább tudjuk, hogy mit akarunk, mit várunk el, annál kevésbé kezdenek el az ellenkezőjéről meggyőzni minket a körülöttünk lévők. Ha megérzik a bizonytalanságot, egyből rárepülnek a témára. Tehát, akkor a szempontok:

Mennyi a keret erre? Mindig innen indulunk. Mert lehet elefántokkal, gyémántokkal és piros szőnyeggel kirakott lagziról álmodozni, csak teljesen felesleges, ha alig pár százezer forintunk van erre. Nézzük meg, hogy mekkora a keret (mindig számoljunk rá legalább 10-20%-ot, mert durván el tudnak szállni már közben a költségek), és aztán haladjunk tovább.

Mikorra szeretnétek megszervezni? Tudom, hogy vannak varázslatos dátumok két ember életében, amikor a csillagok is azt mutatják, hogy összeházasodni érdemes (mi is ilyet választottunk), de figyeljünk arra, hogy reális cél legyen az esküvőnk. Legyen időnk és energiánk megszervezni normálisan mindent, amit és ahogy szeretnénk.

Hagyományos vagy különleges esküvőt szeretnétek? Semmi gond nincs azzal, hogy ha Neked és a párodnak a sátras esküvői bulik jönnek be, sőt, a legjobb bulik mindig abból születnek, de akkor ne akarj egy modern, trendi esküvőt megrendezni, mert valószínűleg végig feszengve éreznéd magad. Ez persze fordítva is igaz.

Kis vagy nagy esküvő legyen? Van, aki imádja, ha több száz emberrel élheti meg a nagy pillanatokat, míg vannak olyanok, akik meghitt szertartásról ábrándoznak. Itt tényleg fontos, hogy közös döntést hozzatok, mert egy félénkebb ember számára igenis nagyon ijesztő lehet az óriási vendégsereg. 

Valamilyen téma alapján szeretnétek az esküvőt? Ma már lehet vintage, partys, tengerészes vagy bármilyen a fantáziátok alá kitalált téma köré szervezni az esküvőt, de arra ügyelni kell, hogy ebben a helyzetben minden részletnek pontosan egyeznie kell a témával, különben elég érdekes összhatása lesz az egész ceremóniának majd utána a bulinak. 

Egyedül szerveznétek vagy kell segítség? Tudom, hogy a legtöbben a spórolás miatt döntenek úgy, hogy nem vesznek igényben esküvőszervezői segítséget, de higgyétek el, egy profi személy sokkal többet tud megtakarítani nekünk (olcsóbb ajánlatokat kap, jobb a tárgyalópozíciója, ismeri a megbízható és jó helyeket  stb.), mint ha mi magunk szervezzük. Az idegesség részéről nem is beszélve, amit megtakarít nektek. De lehet akár ebben úgy is kompromisszumot kötni, hogy csak bizonyos részének szervezését adjátok ki a kezetekből. 

Kép forrása ide kattintva!

Hol legyen a szertartás? Anyakönyvvezetői hivatalban vagy valamilyen külső helyszínen szeretnétek? Ha a hivatalon kívül, akkor a hely bérlésének költségén felül számoljátok bele az anyakönyvvezető költségeit is. Fontos azt is eldönteni, hogy a szertartáson mindenkit szeretnétek, hogy részt vegyen vagy csak a szűkebb család, barátok számára biztosítanátok lehetőséget. Ebben az esetben gondoskodjatok külön meghívóról is. 

Milyen legyen a buli? Lehet hagyományos lakodalom, modernebb party DJ-vel, de lehet valami teljesen egyedi is. Ez tőletek függ teljesen. Vegyétek figyelembe a meghívottak számát, életkorát és azt, hogy mit szeretnétek a helyzetből kihozni. Ha őrült nagy bulit szeretnétek, akkor érdemes a partit egy olyan helyszínre vinni a vacsora után, ahová már az idősebb rokonok nem jönnek át, mert így nem kell arra várni, amíg azok távoznak, akik nem szeretnének mulatni. Kérjetek referenciákat a választott helyszínekről, szolgáltatókról, és csak olyat válasszatok, ami a kettőtök egyéniségét tükrözi. Nagyon fontos, hogy Ti jól érezzétek magatokat az esküvőn. 

Kell-e ceremóniamester vagy inkább hagyományos vőfély legyen? Gyűjtsetek minél több ötletet, hogy szeretnétek, ha lezajlana az egész estének a koordinálása, és olyan személyt keressetek, aki teljesen illeszkedik az általatok megálmodott képbe. Ma már az interneten számtalan ajánlást, videót és referenciát lehet találni, így nem kell félni a választástól.

Saját kezűleg vagy profi stábbal? Vannak olyan dolgok, amiket Te magad és a környezeted is meg tud csinálni egy esküvőre készülve. Ilyenek lehetnek az ételek megfőzése, fotók elkészítése, dekoráció megcsinálása, smink és köröm díszítése stb. Lehet, hogy nem leszek ezzel a hozzáállással népszerű, de mindenképpen profikkal dolgozzatok. Tudom, hogy drágább így, de nincs annál kínosabb, amikor valamilyen rokon pocsék fotókat csinált életünk nagy napjáról, a barát vállalhatatlan sminket szeretne ránk erőltetni vagy senki nem mer szólni a nagyinak arról, hogy bizony teljesen ízetlen lett a kondérban a húsleves. Arról nem beszélve, hogy ez a Ti nagy napotok, így nem kéne teljesen kipurcanni előtte azért, mert mindent magatok csináltok.

Ruhát használtan, kölcsönözve vagy varratva? Ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Minden szempontot figyelembe kell venni. Mennyi időre kell a ruha, mennyire fogjuk igénybe venni, akarunk-e trash the dress fotózást stb. Ma már nem muszáj teljesen habos-babos ruhában az oltár elé állni, válasszatok bátran olyat, ami a személyiségetekhez a legjobban passzol. Persze, ha választottatok témát, akkor passzoljon ahhoz a ruha, egy 20-es évekbeli, amerikai bárhangulatú esküvőre nem igazán illik a minden megmutató mini esküvői ruha. És persze fontos, hogy a vőlegény mit fog viselni a nagy napon, mert nem szabad, hogy a kettőtök öltözéke nagyon elüssön egymástól.

Mennyit szántok a gyűrűre? Mennyire fontos, hogy értékes legyen az, ami kezeden van? Fogjátok-e mindketten hordani? Milyen sokáig kell strapabírónak lennie? Milyen anyagból készüljön? Ma már rengeteg típus, anyag és kinézet közül lehet választani, arról nem is beszélve, hogy akár el is készíthetitek a gyűrűtöket magatoknak, ha szeretnétek.

Ki lesz a támogató? A menyasszonyok hajlamosak azt hinni, hogy a környezetüket ugyanannyira érdekli az esküvői készülődés minden fázisa, mint őket, de ez az esetek többségében nem így működik. Érdemes  a vőlegény mellett egy bizalmas emberrel megbeszélni a dolgokat, kikérni a véleményét minden kérdéssel kapcsolatban. Fontos, hogy nem szabad szerintem túl sok embert beavatni, mert ehhez a témához is mindenki ért a világon, így egyre nagyobb lesz az elvárás és nyomás rajtunk. 

 Kép forrás ide kattintva!

Mit? Mikor? És hogy kapcsolódunk ki? Ha mi magunk szervezzük meg a dolgokat, akkor nézzünk meg, hogy mikor mit kell intéznünk, írjunk erre egy tervet, és aztán bontsuk szép, apró lépésekre, majd álljunk neki megvalósítani. Ha ezt meg van, akkor pedig tervezzük meg, hogy az esküvő szervezése közben hogyan fogunk kicsit lazítani (mozgással, utazással, extra pihenéssel), hogy a nagy napra ne egy teljesen lestrapált menyasszony és vőlegény álljon az oltár elé. 

Ha ezt mind megbeszéltétek, és eldöntöttétek, akkor érdemes egyeztetni a szülőkkel is a tervekről. Állapodjatok meg, hogy mely kérdésekben vagytok kompromisszumképesek és miben nem. Ha mindketten megállapodtok ebben, akkor sokkal könnyebben, érzelmi zsarolásoktól mentesen fogjátok tudni megszervezni a nagy napot. És fontos, ne hagyjátok, hogy mások nagy napja legyen a tiétek helyett. Nagy valószínűséggel nem lesz még egy ilyen nap az életben, így ez tényleg olyan legyen, amiről Ti álmodtok. 

Puszi: DorkaDorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése