Mire figyeljünk a Facebook használata során?


Ez a cikkem a februári Babakunyhó Magazinban jelent meg, amit ide kattintva olvashattok! 

Ma már a Facebookot majdnem minden anyuka használja legalább hetente, mert egyszerűbbé és élvezetesebbé teszi a kapcsolattartást barátainkkal, ismerőseinkkel, családtagjainkkal. De érdemes odafigyelni azokra az információkra, amiket megosztunk rajta. Bár sokan azt gondolják, hogy felesleges tevékenység az ember profiljának „rendbetétele”, manapság már nem csak a fejvadászok, de az állásinterjúk előtt is megnézi a személyzetis a közösségi oldalunkat, hisz ez sokkal többet elárul rólunk, mint egy önéletrajz. 

 

De mire is érdemes odafigyelni?

Mindig olyan képeket töltsünk fel, amit 10 év múlva is szívesen felvállalunk.
Mert az internet tényleg nem felejt! Lehet, hogy most nagyon viccesnek tűnik megosztani a gyerkőc szobatisztaságra szoktató videóját, de pár év múlva nem biztos, hogy mókásnak fogja tartani. Ha mégis meg akarjuk osztani, akkor mindenképpen állítsuk be a láthatóságot, hogy ismerősökön kívül semmiképpen ne lássa más.

Kerüljük a szélsőségeket amennyire lehet.
Bármennyire is egyetértünk vagy nem értünk egyet egy-egy ismerősünk politikai vagy ideológiai nézeteivel, igyekezzünk nem reagálni erre. Egy állásinterjú vagy céges „átvilágítás” során nem biztos, hogy a legjobb képet festjük ezzel magunkról. Főleg úgy, hogy a Google listázza a kommentjeinket, tehát ha a személyre vagy a cégre keresnek, akihez írtunk, megjelenhet könnyen a megjegyzésünk.

A kevesebb néha több a Facebookon.
Bár a gyermekünk fejlődése hatalmas élmény számunkra, nem biztos, hogy az ismerőseink szeretnének mindezekről tudni. Persze a nagyobb mérföldköveket érdemes megosztani a nagyközönséggel, de naponta több babás kép azt eredményezheti, hogy esetleg leiratkoznak a barátok vagy elrejthetik a bejegyzéseinket, így a lényegesek sem fognak hozzájuk eljutni.

Munka közben kifejezetten figyeljünk a közösségi oldalon futó tevékenységünkre.
Ne felejtsük el, hogy a kollégák, a főnökök, de nagy valószínűséggel még a cég tulajdonosa is fent van a Facebookon, így nem árt a munka idejére felfüggeszteni ezen tevékenységünket. Elég kínos pillanatokat okozhat, ha a felettesünk meglátja, hogy éppen milyen játék felkérést küldtünk el ismerőseinknek (köztük neki is), mialatt egy határidős munkát kellett volna megcsinálnunk.

Semmiképpen se nyissunk meg gyanús üzenetet vagy linkeket.
Ha kapunk egy üzenetet egy régi ismerőstől angol nyelven vagy üzenet nélkül, amelyben egy minket érdeklő videóra hívja fel a figyelmünket, semmiképpen se nyissuk meg. A legrosszabb esetben már a linkre kattintva is megfertőződik a számítógépünk egy vírussal, ami a későbbiekben ellenőrzés nélkül küld majd üzeneteket, sőt a gépen szereplő adatainkat is ellophatja.

Legyünk óvatosak, és használjuk okosan a Facebookot!

Dorka

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése