Felkészülés a külföldi munkavállalásra!Bár más országokkal kapcsolatban nincs tapasztalatom, Cipruson már elég régóta élek ahhoz, hogy lássam, hogy lehetne kikerülni az esetleges külföldi munkavállalás buktatóit. A listám és a tippjeim tényleg csak a személyes véleményét tükrözik, de remélem, hogy tudnak segíteni azoknak, akik éppen ezen a váltáson gondolkodnak. 

Mindenképpen látogass el az adott országba!

A környezetemben látom, hogy a legnagyobb gond a külföldi költözés kapcsán az, hogy az emberek túl gyorsan, ösztönből ugranak bele ebbe a döntésbe. Pedig ez mindig a nagyon gyors kudarcot, elkeseredettséget, majd hazaköltözést vonja magával. 

De akkor mivel is lehet ezt kivédeni? 

Hát egy gyors környezettanulmánnyal! A költözési gondolat megfogalmazása után érdemes néhány napot célirányosan eltölteni a választott országban, hogy lássuk a valódi lehetőségeket. Mert teljesen más nyaralni menni egy országba, mint ott lakni. Például a mai napig szerelmes vagyok Hong Kongba, és hetente emlegetjük az élményeiket, de mégsem tudnánk ott élni. Szóval a költözés előtt mindig legyünk óvatosak, és jól nézzünk körül. 


 Indulás előtt tervezzük meg, hogy mely kérdéseinkre kell mindenképpen választ kapnunk a felderítő út során.
Nekem az alábbiak jutottak eszembe, de a lista igény szerint bővíthető vagy szűkíthető:

Mennyibe kerülnek az élelmiszerek árai? – Érdemes megnézni egy kisebb bolt és egy nagyobb hipermarket árait, hogy átlagolni tudjunk. 

Mennyibe kerül a lakhatás? – Ehhez kezdetben elég belépni egy olyan Facebook csoportba, ahol lakást lehet találni, mert ott már kap az ember képet arról, hogyan érdemes tervezni. Az út során érdemes a környékeket megvizsgálni az árak alapján. 

Mennyit lehet keresni ott azzal a munkával, amit szeretnénk vállalni? – Itt a legegyszerűbben kérdezősködéssel kaphatunk válaszokat. Keressünk olyan helyet, ahol szívesen dolgoznánk, és kérjük ki az ott dolgozók segítségét azzal kapcsolatban, hogy kb. mennyi náluk a kezdő kereset, milyen juttatásokat kapnak és mit várnak el a munkáért cserébe. Hivatkozhatunk arra, hogy a blogunkhoz/tanulmányunkhoz/diplomamunkánkhoz végzünk név nélküli közvéleménykutatást, de akár meg is mondhatjuk az igazat. Az emberek a tapasztalataim szerint szívesen segítenek. 

Mennyibe kerül az adott országban az élet? – Valljuk be, nem vegetálni szeretnénk a költözés után. Így érdemes akár előre a neten tanulmányozni, hogy mennyibe kerül a tömegközlekedés, egy éttermi vacsora vagy akár egy szórakozóhelyen egy ital. Elég jó képet kaphatunk arról, hogy valójában mennyit érdemes keresnünk kint ahhoz, hogy ez az egész megérje.

Ezután menjünk be egy helyi munkaügyi központba, és kérdezzük meg, hogy milyen lehetőségek vannak az ottani munkavállalásra, hogyan lehet sikeresnek lenni és milyen tanácsokat tudnának nekünk adni. Itt lehetséges, hogy nem lesznek túl segítőkészek, de soha ne feledjük, nem az ő, hanem a mi érdekünk, hogy minél többet előre megtudjunk a kinti helyzetről. Szóval legyünk bűbájosak, de nyomulósak addig, amig minden kérdésünkre választ nem kapunk. 

Ha mindezeket megtudtuk, és még mindig úgy érezzük, hogy a költözés a legjobb ötlet, akkor érdemes odafigyelni az alábbiakra:

Gyűjtsünk pénzt!

Igen, akár kezdhettem volna ezzel is a külföldre költözéssel kapcsolatos írást, de azt gondolom, hogy a felderítés már magában egy szuper kaland, szóval azért mert még nincs elég pénzünk, ne vessük el a gondolatot. 

Külföldre költözni minimum háromhavi megélhetéshez szükséges pénzzel érdemes. Vagyis biztonságos. Tudom, hogy sokan a jobb anyagi körülmények reményében vágnak neki, de tapasztalataim szerint azok maradnak kint hosszútávon, akik az elején fel voltak készülve. Akinek már az első hónapban elfogy a pénze, nem lesz ideje kivárni a megfelelő állásajánlatok elbírálását. 

Gyakoroljuk a nyelvet!

Gyakorlati nyelvhasználat nélkül ma már nincs értelme kiköltözni. Persze meg lehet kint is tanulni a nyelvet, de akkor ennél a pontnál hatványozottan igaz az, hogy csak akkor érdemes nekiindulni, ha van erre elég pénzünk. Nem az a lényeg, hogy a legjobb nyelvtant tudjuk, hanem, hogy legyünk elég bátrak ahhoz, hogy beszélni merjünk kint. Nem baj, ha nem a leghelyesebben, csak szólaljunk meg. 

 
Keressünk társakat!

Egyedül nagyon nehéz nekiindulni. Itt hagyni családot, barátokat, ne adj isten párkapcsolatot nagyon nem könnyű az első időszakban, így érdemes előre keresni olyan csoportokat, embereket, barátokat, akik már kint vannak vagy esetleg szívesen jönnének velünk. Együtt minden nehézséget könnyebb elviselni. De nagyon fontos, hogy hasonló értékrendjük legyen, mint nekünk, mert ha nagyon eltérő, hosszútávon több konfliktust von maga után, mint amennyi eredményt hoz.

Zárjuk le az itthoni dolgainkat!

Igen, sokan abba a hibába esnek, hogy túl gyorsan és átgondolás nélkül indulnak neki a nagyvilágnak, és aztán kapkodva csillió összegért kell hazautazniuk, ha sürgősen el kell intézni valamit. Érdemes az alábbiakra gondolni:

Tegyünk a kártyánkra egy vészhelyzetre elérhető összeget, amiből mindig haza tudunk jönni, ha gond van. 

Hirdessük meg a lakásunkat vagy az albérletünket, amiben lakunk, hogy legyen bevételünk vagy időben visszakapjuk a kauciónkat. 

Zárjuk le és fizessük ki a számláinkat! 

Tegyünk elegendő összeget azokra a bank- és hitelkártyákra, amiket nem használunk, hogy a banki költségeket le tudják vonni, és nehogy azért kerüljön mínuszba az egész. Keressünk előre kint is működő telefonos és internetes lehetőséget, a magyar kártyát pedig szüntessük meg vagy gondoskodjunk arról, hogy mindig fizetni tudjuk a díját.Tegyünk minden számlát online fizetéses lehetőségre! Sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz az életünk, ha internetbankon keresztül intézzük a pénzügyeinket. 

Keressünk kint munkát!

Ma már szuper álláskeresős oldalak vannak, így érdemes már indulás előtt beadni néhány olyan helyre a jelentkezésünket, ami nekünk tetszik. Fontos, hogy regisztrációs díjat csak abban az esetben fizessünk be, ha jó referenciát kaptunk több embertől is adott cégről. Csak azért, mert a csillagot is leígérik, még ne bízzunk meg bennük. Amiről a legtöbb ember megfeledkezik, az az, hogy a cégek saját oldalukon is feltüntetik a karrier lehetőségeket, így ha van egy álommunka vagy cég, ahová mindenképpen szeretnénk bekerülni, nézzük meg a weboldalukat.

Legyen egy hobbink!

A költözés utáni első pár hónap nagyon magányos lehet, ha az ember egyedül költözik. Így érdemes már előre eltervezni olyan hobbikat, amik kint is végezhetők, és nem kerülnek sok pénzbe. Ez lehet blogolás, fotózás vagy kézimunka. Bármi, ami leköt és sikereket tudunk benne magunknak elkönyvelni. 

Remélem, hogy a külföldi költözésben gondolkodóknak adtam néhány tippet! 

Dorka

Dorothy Randrianantoandro

Örülök, hogy elolvastad ezt a bejegyzésemet. Ha kérdésed vagy kérésed van, akkor írj nekem emait a dorkacipruson@gmail.com emailcímre vagy küldj üzenetet a Kozmopolita Facebook oldalán keresztül.

1 megjegyzés:

  1. Tetszett! Szerintem sok olyan pont volt benne, ami átlagos cikkekben fel sem merült (pl. helyi árak felmérése, otthoni ügyek lezárása, félretett pénz hazautazásra).
    A kell-e nyelvtudás ponton biztosan sokan vitáznának, én Dorkával értek egyet.

    VálaszTörlés